Annons

Annons

Tandläkarbristen: Nu får gotlänningarna åka till fastlandet för tandvård

Folktandvården på Gotland kan inte ta emot fler nya vuxenpatienter. Lösningen: en remiss till Nynäshamn för den som behöver tandvård. ”Vi har inget alternativ”, säger Monica Palmö, tf tandvårdschef.

Monica Palmö, tf tandvårdschef på Gotland är nöjd med det nýa samarbetet med folktandvården i Nynäshamn.

Foto: Olof Segerberg, Stig Hammarstedt.

Sex av 12 tandläkare på Folktandvården i Visby har slutat de senaste åren, privata klinker läggs ned och det är svårt att rekrytera ny personal. Utöver barntandvård, akuttandvård och tandvård för särskilda patientgrupper kan inte folktandvården på Gotland ta emot några nya patienter.

– Vi ligger tre, fyra år efter i kallningslistorna, säger Monica Palmö, tf tandvårdschef på Gotland.

Efter en överenskommelse med folktandvården i region Stockholm kommer därför nya vuxenpatienter i stället att erbjudas tandvård på fastlandet, något som Sveriges Radio P4 Gotland var först att rapportera om. Folktandvårdskliniken i Nynäshamn blir gotlänningarnas ”hemmaklinik” för nya patienter tills vidare.

– Vi hoppas verkligen att det är en tillfällig lösning för vi vill kunna ta emot våra patienter själva. Samtidigt är det väldigt bra att kunna ha det här samarbetet med en annan klinik, säger Monica Palmö, till Tandläkartidningen.

Den som är i behov av tandvård och inte tillhör folktandvårdens prioriterade grupper utifrån vårdgivaransvaret, kan därför antingen få en remiss till folktandvården i Nynäshamn eller kontakta kliniken på egen hand. Själva resan till och från fastlandet får patienten betala själv, liksom eventuellt inkomstbortfall från arbetet, samt eventuell övernattning.

– Patienter som reser till Nynäshamn kommer att prioriteras av klinkens tandläkare. Skulle till exempel den inbokade tandläkaren bli sjuk ersätts den av en annan, säger Monica Palmö.

Är det rimligt att gotlänningar inte ska kunna få tandvård där de bor?

– Nej, det är inte rimligt, men vi har inget alternativ. Det är ett frivilligt erbjudande och ändå ett rätt bra sådant för att kunna få tandvård.

Vad ska ni göra för att lösa situationen?

– Rekrytera, rekrytera, rekrytera. Men det handlar inte bara om att få hit tandläkare, kommer man som familj eller med en partner måste partnern också hitta ett jobb. Eftersom Gotland är en ö är det lite krångligare än på fastlandet, man kan inte ta bilen flera mil till en annan ort där det kanske finns ett jobb.

Monica Palmö säger dock att det inte är något problem att bemanna folktandvården under sommarhalvåret – då är det många som vill komma till Gotland och sommarjobba som tandläkare. Problemet är att skapa en kontinuerlig bemanning året runt.

– Vi har en väldigt god anda inom folktandvården på Gotland och kan locka med allt annat ön har, men tyvärr kan man inte försörja sig varken på raukar eller hav i längden.

Hur många patienter det kan bli aktuellt för att ta färjan, eller flyget, över till fastlandet för tandvård har Monica Palmö ingen uppfattning om. Tandvårdssamarbetet ska utvärderas om ett par månader.

Hon tycker dock inte att någon ska göra sig besväret bara för en basundersökning, utan att det främst ska ses som ett alternativ till dem med större vårdbehov.

– Det är ett bra samarbete för patienter med behov av större behandlingar, säger Monica Palmö.

Upptäck mer