Annons

Annons

Tandläkare åtalas för att ha behandlat utan legitimation

En tandläkare i Västsverige är misstänkt för att ha genomfört omfattande implantatbehandlingar utan giltig legitimation. Nu åtalas han för brott mot patientsäkerhetslagen.

En tandläkare står åtalad för omfattande implantatbehandlingar trots att hans legitimation återkallats.

Foto: Johan Wingborg.

En tandläkare i Västsverige är misstänkt för att ha behandlat tre patienter med implantatbehandlingar och tandstödd protetik trots att hans legitimation har dragits in. Nu åtalas han för brott mot patientsäkerhetslagen, för brott som han ska ha begått under 2022.

Den muntliga bevisningen i åtalet består bland annat av förhör med patienter och tillsynstandläkare.

– Patienterna har olika uppfattningar om hur de påverkats. De kommer att få redogöra för detta vid förhandlingen, säger Andrea Welin, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten i Uddevalla.

Enligt Andrea Welin förnekar tandläkaren brott.

I det aktuella ärendet gjorde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en åtalsanmälan efter att Försäkringskassan hade fått indikationer om att tandläkaren fortsatte behandla patienter trots att han saknade behörighet. Han ska även ha använt en annan tandläkares identitet vid journalföring och ansökningar om statligt tandvårdsstöd.

Vid Försäkringskassans efterhandskontroller uppgav patienterna att den misstänkte tandläkaren har stått för hela behandlingarna.

En av patienterna fick fyra implantat i underkäken, men fick aldrig någon kallelse för kronorna. Patienten uppger att tandläkaren har varit ”en katastrof” för hennes munhälsa. En annan patient fick sex implantat. Patienten uppger att det var den nu misstänkta tandläkaren som utförde ingreppen. Trots detta står en annan tandläkares namn i patientjournalerna.

När Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) återkallade den åtalade tandläkarens legitimation 2021 bedömde de att mannen hade varit omdömeslös i yrkesutövningen och att han var direkt olämplig för tandläkaryrket. Han ska bland annat ha dragit ut tänder i onödan på flera patienter utan att ha undersökt andra metoder innan ingreppen.

Upptäck mer