Annons

Annons

Tandläkare får inte vaccinera mot covid-19

Socialstyrelsen ger distriktsjuksköterskor och barnsjuksköterskor rätt att ordinera vacciner mot covid-19 från årsskiftet, men det finns inget motsvarande beslut för tandläkare och tandhygienister.

En del inom tandvården vill delta i arbetet med att vaccinera mot covid-19. Henrik Augustsson, vd på tandvårdskedjan Aqua Dental har till exempel framfört sådana åsikter i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Henrik Augustsson


”Vi har resurser i form av patientmottagningar, personal och system som kan komma till användning för att hjälpa till i en kris som denna”, skrev han i november tillsammans med Martin Beiring, chef för Aqua Dentals region väst.
De föreslår att alla vårdinstanser som kan och vill hjälpa till ska få göra det, men det gäller i så fall att undanröja hinder.
”För oss och andra instanser som inte ingår i primärvården, saknas i dagsläget möjlighet att ingå i det offentliga ersättningssystemet för testning, och om ingenting görs kommer det även gälla vaccinering. Trots att tandvården har kapacitet för flest patientkontakter av alla vårdformer, och enkelt kan införliva dessa tjänster som ett tillägg i sin ordinarie verksamhet, saknas riktlinjer och förutsättningar från Socialstyrelsen för att göra vårt deltagande lika enkelt som för andra vårdaktörer.”
Inget beslut från Socialstyrelsen
Det finns i dag inga beslut som gör det möjligt.
– Socialstyrelsen har inte beslutat om att ge tandläkare och tandhygienister behörighet att ordinera vaccin mot covid-19, bekräftar Agneta Calleberg, jurist på myndigheten.
– Socialstyrelsen har utgått från de sjuksköterskor som i dag har behörighet att ordinera läkemedel för vaccination enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper eftersom det får förutsättas att de har nödvändig utbildning för att kunna hantera vacciner.
”Kompetens finns”
Enligt Henrik Augustsson och Martin Beiring har tandvården stor potential:
”Kompetensen, viljan och kapaciteten finns. Med cirka 10 miljoner årliga besök har vi inom ett år möjlighet att vaccinera minst halva befolkningen i anknytning till vår ordinarie verksamhet.”

Upptäck mer