Annons

Annons

Tandtekniker får digitaliserad utbildning

Tandteknikerutbildningen i Umeå moderniseras. Innehållet görs om och till hösten blir det nya lokaler med högteknologisk utrustning.

Tandteknikerutbildningen i Umeå blir en av Europas modernaste.
– Vi gjorde ett besök på en holländsk tandteknikerutbildning som sägs vara en av de modernaste i Europa och vi kommer att ligga bra till jämfört med dem, säger Anders Berglund, programansvarig för tandteknikerprogrammet vid Umeå universitet.
Utbildningens teoretiska delar kommer att ges i tandläkarhögskolans lokaler på Norrlands universitetssjukhus.
Något som blir unikt för utbildningen i Umeå är att de praktiska delarna genomförs på ett kommersiellt tandtekniskt laboratorium, Umeå dentallaboratorium (UD), som ligger på några minuters promenadavstånd från tandläkarhögskolan.
– Det har fått positiv respons i tandteknikerkretsar både nationellt och internationellt.
Lokalytan krymper
Lokalytan minskar från 729 kvadratmeter till 210 kvadratmeter. Det byggs ett konventionellt labb och ett digitalt.
– Den nya tekniken och sättet att undervisa minskar lokalbehovet kraftigt.
Samtidigt minskas antalet studenter som tas in varje år till runt 20 jämfört med ett 30-tal för några år sedan.
Studenterna kommer att varva teori och praktiska övningar under de första två åren. I slutet av det tredje och sista året har de 26 veckors praktik. De som vill kan praktisera på hemorten eller utomlands.
Mer cad/cam
Det blir mindre fokus på att vaxa och gjuta. Studenterna kommer till exempel att göra färre helproteser jämfört med tidigare.
Istället lär de sig mer om digitaliserade processer som cad/cam (computer aided design/computer aided manufacturing) och digitala avtryck. Till en början satsar utbildningen däremot inte på 3D-printing.
– UD arbetar nästan helt digitalt och vi hyr in oss på deras utrustning och kunnande. Det innebär att vi kan ha den absolut senaste tekniken utan att behöva köpa in allt.
Det är också en fördel att studenterna är på en arbetsplats och får se yrkesverksamma tandtekniker arbeta med riktiga patientfall.
– Vi räknar med att våra studenter blir bättre utbildade för framtiden än de tidigare, säger Anders Berglund.
Hög kvalitet
Redan tidigare har tandteknikerutbildningen i Umeå bedömts hålla bra kvalitet. Enligt en utvärdering som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) presenterade 2014 fick Umeå omdömet ”hög kvalitet” rakt igenom för både tandteknikerexamen och kandidatexamen i tandteknik.
Janet Suslick

Upptäck mer