
Foto: Colourbox
- Uppdraget leds av Socialstyrelsen och är en del av omställningen till en god och nära vård, med primärvården som nav.
- Socialstyrelsen ska arbeta fram programmet med ytterligare fem myndigheter: Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering samt Skolverket. Även andra myndigheter kommer involveras.
- För arbetet har regeringen avsatt 20 miljoner kronor år 2023, med ytterligare tillskott 2024-2026. Projektet ska slutredovisas i oktober 2026.
Källa: Socialstyrelsen
– Exakt hur tandvården kommer in i det är inte definierat än, men det är meningen att ta vara på tandvårdens kontinuitet i barns hälsouppföljning och koppla den till andra hälsoaktörer, säger Álfheidur Ástvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig på Socialstyrelsen.
Det nationella hälsoprogrammet, som regeringen fattade beslut om tidigare i höst, bygger på en förstudie från Socialstyrelsen 2022.
I den står att munhälsan inte har en tillräckligt beskriven del i den befintliga hälsouppföljningen i mödrahälsovården, barnhälsovården och elevhälsans medicinska insatser i dag, och att det saknas tydlighet kring samverkan.
Ylva Malmquist är utredare på Socialstyrelsen och projektledare med för hälsoprogrammet.
– Det här är en allmänfrämjande hälsoinsats med syfte att skapa goda förutsättningar för hälsa för barn och unga oavsett var man bor i landet. I dag ser det lite olika ut, säger Ylva Malmquist.
Arbetet med att ta fram hälsoprogrammet sker i samverkan med flera andra myndigheter och experter. Exakt vilka tandvårdsaktörer som kommer att involveras är ännu inte klart.
– Vi står precis i uppstarten och håller på att forma arbetsgrupper, men tandvården har en tydlig del som en aktör som regelbundet träffar barn och unga, säger Ylva Malmquist.
Álfheidur Ástvaldsdóttir ingår i projektgruppen där man just nu arbetar med att identifiera vilka experter ska involveras från tandvården.
– Vi letar kompetenser från alla håll som är insatta i området, både tandvårdspersonal som arbetar med barn och unga och de som jobbar mer strategiskt med barn och ungdomstandvården, säger Álfheidur Ástvaldsdóttir.
Senast den 31 oktober 2026 ska projektet slutredovisas.