Annons

Annons

Tandvårdskedja ser möjligheter i turistort

Varför öppnar en tandvårdskedja en klinik i Åre kommun? Svaret är ett omfattande tandvårdsbehov som folktandvården inte kan möta och bristen på specialister. Samtidigt räknar kliniken med att utförsåkningen ska generera akutbesök på kliniken.

I Åre är det säsong året runt – skidåkning på vintern, cykling och löpning på sommaren. Samtidigt är tandvården i Jämtland Härjedalen pressad. "I glesbygden finns en överrepresentation av raserade bett", säger Sofia Windstedt, klinikchef på Aqua Dental, som öppnade i Åre by tidigare i år.

Foto: Niclas Vestefjell

Skidliftarna står still på Åreskutan. Vita fläckar av snö ligger i den gamla VM-backen, och på Mullfjället som ligger i väster smälter snön i rask takt. När Tandläkartidningen besöker den jämtländska turistmetropolen i slutet av maj har skidorna ställts in i förrådet och cykelsäsongen väntar. Det är en lugn tid i Åre by.

Tema: Var finns tandläkarna? Illustration: Mia Nilsson

Här öppnade tandvårdskedjan Aqua Dental i februari en ny klinik, med sju behandlingsrum där allmäntandläkare och specialister ska ta emot patienter.

I dag arbetar två tandläkare på kliniken i Åre, klinikchefen Sofie Windstedt och Elin Eng som är allmäntandläkare. Ytterligare två tandläkare är knutna till kliniken, varav en är nischad på stora estetiska fall och tandreglering. Här finns även en tandhygienist, två tandsköterskor och en receptionist.

Allt började med ett möte i skidbacken mellan Sofie Windstedt och tandvårdskedjans vd Niklas Virta för två år sedan. Efter det höll de kontakt. Då arbetade hon på folktandvården i Åre, och året efter började hon pendla till folktandvården i Östersund. Erbjudandet om att bli klinikchef på Aqua Dental innebar möjligheten att ta ett nytt steg i karriären, samtidigt som hon kunde stanna i Åre och ha kvar närheten till fjällvärlden.

Sofie Windstedt berättar att tandvårdsbehovet i kommunen är stort och ojämnt fördelat geografiskt sett. På mindre orter är det betydligt större än i Åre by, som har en välmående befolkning. Här finns många entreprenörer varav många har flyttat upp från Stockholm. De ekonomiska förutsättningarna ser annorlunda ut.

– I glesbygden finns en överrepresentation av raserade bett, patienterna kommer in för att lappa och laga. Det finns ett stort behandlingsbehov som vi kan ta emot.

Folktandvården i Region Jämtland Härjedalen är pressad. Resurserna är knappa. Ständig underbemanning och flera års väntetid för patienterna är vardag.

– Vi vill ta emot alla. Vi är här för att folk behöver oss, och vi känner ett samhällsansvar, säger Sofie Windstedt.

Ett slumpmässigt möte i skidbacken ledde till att Sofie Windstedt fick erbjudandet att ansvara för en nyöppnad klinik i Åre.

Foto: Peter Söderlund

Några av patienterna reser upp till åtta mil enkel väg för att ta sig till kliniken. De hör hemma på orter som exempelvis Storlien, Kall och Hallen. Vid lagning brukar kliniken passa på att göra flera stycken under samma behandlingstillfälle. På så sätt sparar patienterna både tid och pengar.

Att kliniken ligger vid Sveriges främsta backar för utförsåkning är ingen slump. Utslagna tänder i samband med utförsåkning är inte ovanligt.

– Vi vill uppnå kontinuitet och att patienterna ska kunna gå till samma tandläkare.

För Sofie Windstedt som inte varit klinikchef tidigare är arbetsuppgifterna nya, och hon får sätta sig in i frågor som hon inte är bekant med. Samtidigt har hon bra stöd från arbetsgivaren och får gå kurser i ledarskap.

– Mina medarbetare är medvetna om att jag är ny i rollen som klinikchef. Och på gott och ont kommer jag att träffa mina patienter när jag går över torget i byn eller befinner mig i skidbacken. Vart jag än vänder mig måste jag göra ett bra jobb.

Företagets vd Niklas Virta tycker att det är företagets ansvar att ta emot barn och har öppnat upp för jourtandvård och akuttandvård.

– Anledningen till att vi valt att öppna en klinik i Åre är vår stora passion för att tillgängliggöra tandvård i de regioner runt om i Sverige där vårdköerna är långa och där det finns en brist på tandvårdspersonal och kompetens.

Jämtlands län
  • År 2021 hade Jämtlands län 77,2 tandläkare per 100 000 invånare, vilket är under riks­snittet på 82,5 tandläkare per 100 000 invånare.
  • Flest tandläkare per invånare i länet fanns i kommunerna Strömsund, Ragunda och Östersund.
  • I Åre kommun var tandläkartätheten 67,7 tandläkare per 100 000 invånare.

Källa: Försäkringskassan

Upptäck mer