Annons

Annons

Tema: Digital tandvård 2024-04-09

Här är den nya tekniken vardag

Tandsköterskan Sara Özmen tar digitalt avtryck efter en implantat­operation.

Foto samtliga bilder: Johan Gunséus

Med digitala verktyg går planering av operationer fortare och avtrycken är klara på några sekunder. Hos tandläkaren Arash Simyar är den digitala tekniken väl inarbetad.

Arash Simyar har precis bytt om till kavaj och byxor när Tandläkartidningen möter honom på kliniken Swedish Dental på Kungsholms torg i Stockholm. Han har jobbat på kliniken sedan 2012 och är delägare sedan 2016. Vi tar oss till Norr Mälarstrand för att äta lunch på en kvarterskrog. Vädret är kylslaget och Riddarfjärdens yta krusas av vinden. Han börjar berätta om digitaliseringen av mottagningen och att kliniken sedan många år arbetat med att planera behandlingar utifrån CBCT-röntgen.

– Röntgenbilderna hamnar direkt i vår server efter att vi tagit dem. Vi laddar ner CBCT-bilderna till datorn och utifrån dem märker vi ut var nerverna går och analyserar käkbenets anatomi i området som ska behandlas.

Eftersom precisionen i programmet är hög kan tandläkaren bestämma exakt var implantatet ska placeras i käkbenet. Det räcker med ett litet hål och ingreppet blir därmed minimalinvasivt. Patienten får ingen svullnad och känner knappt någon värk dagen efter operationen, berättar Arash Simyar.

Under måltiden visar han en applikation i telefonen. Med den kan han titta på ett avtryck hos en patient som till exempel ska få en krona eller bro. Om tandteknikern har några frågor plockar han fram telefonen och svarar på frågorna direkt, förutsatt att det finns täckning där han befinner sig.

När vi kommer tillbaka till mottagningen ska Arash Simyar operera en patient. Ett implantat ska placeras i underkäken. Han byter om och välkomnar sedan patienten som redan sitter i tandläkarstolen när vi kommer in i rummet. Efter det bedövar han patienten.

– Vill du skölja munnen?

Tandsköterskeeleven Neha Kamran och Arash Simyar förbereder inför operation.

Vi går till fikarummet i väntan på att bedövningen ska börja verka. Han bär med sig den bärbara datorn. Den använder han vid planeringen av operationerna. Han visar oss exempel på hur det kan se ut. Vi ser ett käkben i genomskärning. Arash Simyar roterar modellerna i olika riktningar och pekar ut var nerverna går. Avståndet mellan implantatet och nerven ska vara minst två millimeter, berättar han.

– Vi planerar alla operationer i en tredimensionell miljö.

Kliniken påminner inte om en rymdstation även om digitalisering emellanåt ger sådana associationer. Klinikens lokaler är trogna den ursprungliga arkitekturen, här råder en avslappnad och vänlig stämning. Arbetet känns jordnära och gemytligt, och bygger ytterst på mänsklig kommunikation.

Receptionisten Sara Skifs tittar in i fikarummet. Hon berättar att mottagningen påminner om en familj. Själv har hon jobbat på kliniken i över tio år.

– Vi börjar arbetsdagarna med att varje team har ett morgonmöte innan patienterna kommer till kliniken. Vi går igenom dagens patienter och planerar exakt vad tandläkaren och sköterskorna ska göra under dagen. Mötet är väldigt viktigt, säger Arash Simyar.

Vi återvänder till patienten, nu är det dags att operera fast implantatet i käken.

– Om du får ont säger du till, säger Arash Simyar.

– Okej, då ska vi sätta in implantatet, fortsätter han.

På radion sjunger den australiska artisten Sia ”I’m unstoppable”. Någon minut senare sitter implantatet på plats.

– Eftersom patienten inte får någon svullnad efter operationen kan vi ta ett avtryck på en gång.

Operationen planeras med hjälp av en särskild mjukvara, där man kan se käkbenets anatomi och markera ut nerven som löper genom mandibularkanalen.

Sara Özmen, som arbetar sida vid sida med Arash ­Simyar sedan sex år, rullar fram den digitala skannern och börjar göra avtrycket. Allt eftersom börjar bettet avbildas på skärmen. Efter bara någon minut, om ens det, är avtrycket klart. Nu kan det skickas till tandteknikern som finns i Dalarna, men först ska det granskas och sedan godkännas av en tandläkare.

När avtrycket är framme hos labbet kan tandteknikern och Arash Simyar stämma av avtrycket meddetsamma.

– Analoga avtryck är inte lika exakta som digitala och det är svårt att diskutera ett analogt avtryck om man inte sitter i samma rum. Visst, ibland kan vi behöva göra om ett digitalt avtryck, och datorerna kan hänga sig, men nästan ingen information går förlorad om vi får ett avbrott, säger han.

Arash Simyar har arbetat med implantat­behandlingar sedan examen år 2010.

Arash Simyar ska nu kontrollera att implantatet sitter rätt och tar fram den intra­orala röntgenmaskinen. Reportern smiter ut från rummet illa kvickt.

Digitaliseringen har även andra fördelar. Den gör arbetet roligare. Eftersom tandläkare har rätt att delegera arbetsuppgifter till medarbetare låter de sköterskorna till exempel lägga bedövningar och skanna avtryck.

– Vi har ett system för hur vi tränar upp sköterskorna, de får faktiskt skanna på oss och på modeller.

Ibland inleder Sara Özmen behandlingen på egen hand med att göra ett avtryck med skannern. När implantatet sitter fast behöver hon bara komplettera avtrycket i några sekunder.

– Patientflödet blir bättre när vi kan arbeta så här, säger Arash Simyar.

– Det är enklare för patienten att vi skannar avtrycket i stället för att den ska sitta med avtrycksmaterial i munnen. Problemen med kväljningar blir också mindre.

Ergonomiskt sett finns det också fördelar med digitala avtryck. Tandläkaren behöver inte sitta böjd över patienten för att göra undersökningar. Mer tid frigörs, tid som tandläkaren kan lägga på journalskrivande och samtal med patienter, säger han.

När man ska digitalisera sin klinik ska man inte ha för bråttom, tycker Arash Simyar.

– Du kan inte köpa in utrustning och sedan köra på för fullt. Börja långsamt, det kan ta ett och ett halvt år innan de analoga arbetsmetoderna är ersatta av digitala. Börja arbeta med mindre avtryck som kronor och mindre broar, du behöver inte börja med de största ingreppen på en gång.

– Tillverkarna ger kurser för verktygen, min rekommendation är att du går dem, samtidigt behöver du ha en vilja att vidareutbilda dig.

Direkt efter implantatoperationen tas ett nytt digitalt avtryck.

Klinikens digitala verktyg
  • Swedish Dental är nischade på implantatbehandlingar med guidad kirurgi. Operationerna planeras med ett tredimensionellt verktyg.
  • De använder en intraoral skanner och med hjälp av cadcam tillverkas sedan kronan eller bron.
  • Kliniken använder även navigationskirurgi, som hjälper tandläkaren att se vad hen gör i realtid. En tredimensionell kamera är kopplad till datorn som visar ingreppet på skärmen.
  • Journalsystemet är molnbaserat och integrerat med röntgen­systemet. Det betyder att tandläkarna inte är beroende av en egen lokal server.
  • Kliniken planerar att börja använda en programvara för design av porslinsfasader.

Källa: Swedish Dental

En bra start kan vara att ta kontakt med en säljare och låta den komma till kliniken och visa hur digi­tala avtryck kan integreras i klinikens verksamhet. Arash ­Simyar är övertygad om att patienternas medvetenhet om digitala behandlingsmetoder växer snabbt. Det blir helt enkelt nödvändigt att fasa ut den analoga kliniken, även om det inte kan ske på en gång, säger han.

Swedish Dental har två kliniker till, en i Borlänge och en i Ludvika. Ett molnbaserat journalsystem med ett integrerat röntgensystem är därför en stor fördel. Det betyder att alla behandlare har tillgång till journaler och röntgenbilder oavsett vilken klinik de arbetar på.

– Jag tycker det är värt att köpa in ett molnbaserat journalsystem, hela tandvården kommer att använda sådana system inom en snar framtid. Du som tandläkare märker ingen skillnad vid en övergång till ett molnbaserat system.

Han gör en sak klar:

– Journalsystemet bör vara kompatibelt med röntgensystemet. Om systemen inte fungerar ihop får du mycket merarbete.

Upptäck mer