Annons

Annons

Toppbetyg behövs inte till tandläkarutbildningen

Att komma in på tandläkarprogrammet kräver inte toppbetyg. De som har sökt in i höst med hjälp av högskoleprovet behöver ”bara” mellan 1,4 och 1,5 – jämfört med maxpoängen 2,0.

I höst antas tandläkarstudenter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även Umeå utbildar tandläkare, men där antas nya studenter endast till vårterminen.
Det finns flera urvalsgrupper, men de allra flesta tandläkarstudenter rekryteras från grupperna B1 (gymnasiebetyg utan komplettering) och HP (högskoleprovet).
Sammanlagt i landet har 101 studenter antagits i höst på gymnasiebetyg utan kompletteringar. För att komma in via urvalsgruppen B1 behövs minst 20,89 på Karolinska institutet (KI), 20,57 på Göteborgs universitet och 20,36 på Malmö universitet. Högsta möjliga poäng är 22,5 (inklusive meritpoäng).
Något lättare är det att ta sig in med hjälp av resultat från högskoleprovet. Totalt 79 studenter har antagits till  tandläkarutbildningarna den vägen. På KI räcker 1,5, i Göteborg 1,45 och i Malmö 1,4. Maxpoängen är 2,0.
KI har också en stor alternativ urvalsgrupp. 57 studenter har antagits i höst med hjälp av en kombination av uppsats och intervju.
Malmö har tidigare haft en alternativ urvalsgrupp, men i höst finns den inte kvar.
Janet Suslick

Upptäck mer