Annons

Annons

UKÄ: ”Positivt med treårig tandhygienistutbildning”

Tandhygienistutbildningen bör bli treårig, anser Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Tandhygienisternas arbetsuppgifter ändras och fortsätter att ändras. Därför har UKÄ undersökt fördelar och nackdelar med att förlänga tandhygienistprogrammet från två år till tre år. Resultaten presenteras i en ny rapport.
– Det känns bra att UKÄ har gjort en bred konsekvensutredning. Det som är viktigt nu är att regeringen går vidare med detta så snabbt som möjligt och formulerar ett uppdrag så att en ny utbildning tas fram, säger Yvonne Nyblom, ordförande i Sveriges Tandhygienistförening (STHF).
– Flera tandhygienistutbildningar är redan treåriga och många har erfarenhet av vad som fungerar bra, så det borde kunna gå fort, tycker hon.
UKÄ har frågat representanter för tandhygieniststuderande, arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och intresseorganisationer. De flesta som har svarat är positiva till en förlängning.
Att förlänga utbildningen kostar staten upp till 25 miljoner kronor per år till lärosätena och upp till nio miljoner kronor i ökat studiemedel, enligt UKÄ:s beräkning, som inte tar hänsyn till att många tandhygieniststudenter redan i dag går en treårig utbildning.

Upptäck mer