Annons

Annons

Utredare vill se ny lag om skönhetsbehandlingar

Det behövs en särskild lag som gäller vid så kallade skönhetsbehandlingar. Det anser regeringens utredare som också föreslår att bara legitimerad personal ska få utföra flera av ingreppen.

Utredningen, som har letts av läkaren Eva Nilsson Bågenholm, omfattar ingrepp som görs för att förändra utseendet på kroppen och som kan leda till en allvarlig hälsorisk, till exempel kirurgiska ingrepp, injektioner, piercing och laser.
För tandvårdens del handlar det om ingrepp som görs enbart i syfte att förändra utseendet, det som i utredningen kallas för kosmetiska behandlingar. Som exempel på kosmetiska behandlingar ges skalfasader, gingivoplastik, tandreglering, kronförlängning, tandimplantat och tandblekning.
Utredningen konstaterar att det är en hårfin gräns mellan vad som i tandvården räknas som estetisk och kosmetisk behandling och att de flesta kliniker sysslar med både och.

Tandvårdslagen gäller inte

Eftersom de här behandlingarna inte räknas som hälso- och sjukvård, även om den som utför ingreppet är läkare eller tandläkare, omfattas de inte av hälso- och sjukvårdslagen eller tandvårdslagen. Utredningen anser att behandlingarna istället ska ses som konsumenttjänster och att det finns behov av en särskild lag för att reglera dem.
Utredningen föreslår också att endast legitimerad läkare eller tandläkare få utföra kirurgiska ingrepp. Behandlingar som innefattar injektioner ska endast få ges av legitimerad läkare, tandläkare, sjuksköterska eller tandhygienist.
Vidare ska bara verksamheter med särskilt tillstånd få utföra kroppsbehandlingar och dessa ska samlas i ett nationellt register.
Tillsynen av verksamheterna ska skötas av kommunerna och Inspektionen för vård och omsorg.
Här kan du läsa hela utredningen Kroppsbehandlingar – Åtgärder för ett stärkt konsumentskydd

Upptäck mer