Annons

Annons

Vaccinationsbevis kan införas från 1 december

Från den 1 december kan det krävas vaccinationsbevis för att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som samlar fler än 100 personer. Detta enligt ett nytt förslag från regeringen.

Nu föreslår regeringen att vaccinationsbevis ska kunna användas som smittskyddsåtgärd. Syftet är att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, och på så sätt begränsa smittspridning.
Förslaget innebär att den arrangör som endast släpper in vaccinerade personer inte behöver förhålla sig till nya begränsningar för deltagarantal. I dagsläget föreslår Folkhälsomyndigheten ett tak för 100 deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.
Folkhälsomyndigheten förbereder också regler för den som  anordnar en sammankomst för över 100 personer utan att kräva vaccinationsbevis. Till exempel kan det handla om max antal personer per kvadratmeter tillgänglig yta och krav på avstånd mellan sällskap.
Den 29 september 2021 togs taket för antalet deltagare vid allmänna sammankomster bort. Folkhälsomyndigheten har dock tidigt flaggat för att det, beroende på smittläget, ska kunna införas begränsningar för att undvika trängsel vid större arrangemang.
Som vaccinationsbevis fungerar EU:s digitala covidbevis, som visar vilket vaccin man har fått och när. Den sista dosen för att vara fullt vaccinerad ska ha tagits minst två veckor innan eve­nemanget.
Personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot sjukdomen covid-19 ska undantas från kravet att visa upp vaccinationsbevis. Det gäller även barn som inte har erbjudits vaccinationen.
Under invigningen av årets odontologiska riksstämma talade tandläkaren och vaccinforskaren Matti Sällberg om vad vi lärt oss hittills kring vaccin och covid-19. Mässan har också satsat på smittsäkerhet med luftig möblering både på mässgolvet och i föreläsningssalarna.

Upptäck mer