Annons

Annons

Vetenskaplig artikel stals

En vetenskaplig artikel publicerad av tre svenska forskare har plagierats. Stora delar av artikeln har återpublicerats i en annan vetenskaplig artikel nio år senare.

Det är en student i Colombia som råkat upptäcka plagieringen och slagit larm om det under våren. Han har tipsat Gunnar E Carlsson, professor emeritus och en av författarna till ursprungsartikeln, om kopian. Så här gick det till:
I september 2003 publicerade Sigvard Palmqvist, Gunnar E Carlsson och Bengt Öwall artikeln ”The combination syndrome: a literature review” i den vetenskapliga tidskriften “The journal of prosthetic dentistry” (JPD).
Stora delar av artikeln har plagierats ordagrant och återpublicerats 2012 i artikeln ”The combination syndrome: an evaluation of literature review” i webbtidskriften ”Journal of dental practice”.
– En så uppenbar plagiering av vetenskaplig litteratur är sällsynt och betraktas mycket allvarligt i akademiska kretsar i Sverige, säger Gunnar E Carlsson.
Han har varit i kontakt med JPD:s chefredaktör som har skrivit till författarna till plagiatet, tre forskare i Indien. Huvudförfattaren ber om ursäkt och meddelar att han inte kände till plagiering då han skrev artikeln.
De svenska artikelförfattarna är inte nöjd med förklaringen, men överlåter åt JPD att avgöra om vidare åtgärder ska tas.

Upptäck mer