Hur påverkar genvarianten kariesutveckling?
– Personer som har en variation i genen SLC2A4 har både mindre känsla för söt smak och ökad förekomst av karies. Detta dubbla samband är inte tidigare känt. Vi tror att de behöver sockra mer för att uppnå samma upplevelse av sötma som andra. Även personer som inte har kariesbakterien Streptococcus mutans i munnen kan drabbas.
Hur kan kariesrisken minskas?
– En smaktest eller gentest skulle kunna identifiera personer som är i riskgruppen. De kan behöva särskilda kostråd på ett tidigt stadium. Det är bra att vara medvetna om våra gener för att kunna göra mer åt det som vi kan påverka: kost och munhygien.
Linda Eriksson har gjort fyra studier under fyra år. 300 personer mellan 17 och 23 år har ingått. Uppgifter om saliv, bakterieflora, karies och livsstil har samlats in, och i en studie även smaktester, genundersökningar och enkätsvar.
Janet Suslick
Annons
Annons