Annons

Annons

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.

Karolina Mikkelä Stange trivs med sin yrkesroll.
– Det kan inte bli bättre, säger hon.

Karolina Mikkelä Stange Ålder: 40 år. Jobb: Klinikchef på folktandvårdens avdelning för ortodonti i Nässjö. Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1998, specialistutbildning i ortodonti i Jönköping – examen 2010. Bor: I Habo. Familj: Man och tre barn. Fritid: Yoga, sjunger i kör, löpning. Foto: Tommy Hvitfeldt

Karolina Mikkelä Stange
Ålder: 40 år.
Jobb: Klinikchef på folktandvårdens avdelning för ortodonti i Nässjö.
Utbildning: Tandläkarutbildning i Stockholm – examen 1998, specialistutbildning i ortodonti
i Jönköping – examen 2010.
Bor: I Habo.
Familj: Man och tre barn.
Fritid: Yoga, sjunger i kör, löpning.
Foto: Tommy Hvitfeldt


Karolina jobbade som allmäntandläkare i åtta år innan hon började på specialistutbildningen.
– Det är väldigt viktigt att ha en bred bas och landa i tandläkaryrket innan man specialiserar sig, tycker hon.
– Jag har nytta av allt jag har fått se.
För att meritera sig till den treåriga specialistutbildningen gick Karolina Mikkelä Stange en kurs i forskningsmetodik. Ett projektarbete ingick. Hon gick också diplomkurser i ortodonti, pedodonti och barnpsykiatri och jobbade på en avdelning för ortodonti på halvtid i ett halvår innan hon kom in.
– Själva utbildningen var väldigt rolig. Jobbig, men rolig. Det blev mer än heltid under utbildningen, men jag fick lära mig mycket. Det var absolut värt tiden.
Att bli specialist handlar inte bara om att välja till, utan även om att välja bort, arbetsuppgifter. Det är en omställning att inte längre jobba med hela bredden i yrket.
– Jag kan ju många saker som jag inte längre gör. Om det är något som jag saknar så är det bredden och att inte längre jobba med alla åldersgrupper, säger Karolina Mikkelä Stange.
Som ortodontist jobbar hon nästan bara med ungdomar och främst med fast apparatur. Men hon har mer tid att koncentrera sig på varje patient och får följa dem under en längre tid, vilket hon tycker är positivt.
Annat som hon uppskattar är att helhetssynen på patienten prioriteras. Hon samarbetar ofta med käkkirurger och protetiker och gör konsultationer på allmäntandvårdskliniker.
En viktig del av jobbet är att komma fram till hur problem ska lösas. Hon är målmedveten och gillar att jobba mot ett resultat. En annan viktig komponent är att få ungdomarna med sig.
I framtiden tror Karolina Mikkelä Stange att det blir en ökad efterfrågan på estetiska behandlingar både bland ungdomar och vuxna och även på tandställningar som inte syns så mycket. Behandlingsmetoder och tekniker utvecklas hela tiden.
Det finns alltid något att lära sig och jobbet blir varierat, något som hon tycker är positivt.
Janet Suslick

Upptäck mer