Annons

Annons

Amal Ali spräcker fördomar

Amal Ali är en av få svenska tandläkare med somaliska rötter. Hon arbetar på en klinik i Oslo med många flyktingpatienter och har startat en volontärverksamhet för att förbättra tandvården i Somalia.

Amal Ali kom till Sverige när hon var fyra år och minns inget av kriget familjen flydde från, minns egentligen inget alls från sina första år i Somalia. Hon växte upp i Göteborgsförorten Biskopsgården och tvivlar inte på sin identitet.
– Jag har en somalisk skepnad, men jag är lika svensk som vilken annan svensk som helst, säger hon bestämt på klingande göteborgska, språket som hon talar med sina fem yngre syskon.

Amal Ali Ålder: 30 år. Familj: Make, första barnet väntas i slutet av augusti. Karriär: Tandläkare på en privatklinik i centrala Oslo sedan 2015. Tandläkare inom folktandvården och på en privatpraktik i Göteborg 2012–2015. Utbildning: Tandläkarexamen, Göteborg, januari 2012. Fritid: Umgås med familj och vänner, gillar att shoppa och fika. Senaste tandläkarbesöket: Drygt ett år sedan på kliniken i Oslo. Foto: Johan Bävman/UNHCR

Amal Ali
Ålder: 30 år.
Familj: Make, första barnet väntas i slutet av augusti.
Karriär: Tandläkare på en privatklinik i centrala Oslo sedan 2015. Tandläkare inom folktandvården och på en privatpraktik i Göteborg 2012–2015.
Utbildning: Tandläkarexamen, Göteborg, januari 2012.
Fritid: Umgås med familj och vänner, gillar att shoppa och fika.
Senaste tandläkarbesöket: Drygt ett år sedan på kliniken i Oslo.
Foto: Johan Bävman/UNHCR


Samtidigt är somaliska det språk hon pratar med sina föräldrar. Från sitt hemland har hon också med sig en kultur och en religion som släkten levt med i generationer.
Att det är just Somalia hon kommer ifrån tror Amal inte att svenskar ser på henne.
– Däremot ser de på en gång att jag är muslim. Det är inte så populärt att vara det i dag.
Sedan början av förra året bor Amal Ali i Oslo där hon till stor del jobbar med flyktingar från Somalia och andra länder. Hon trivs bra med det och ser det som en lärorik erfarenhet, men norska har hon inte brytt sig om att lära sig tala, trots uppenbar språkbegåvning.
– Jag pratar svenska här. Mina patienter förstår mig. Det finns också många svenskar i Oslo och det känns nästan som om man är i Sverige.

Erbjöds arbete

Chansen att arbeta i Norge uppstod ett par år efter tandläkarexamen, när Amal jobbade i Västra Götaland. Klinikägaren som hon i dag arbetar med letade upp henne och erbjöd henne arbete. Hon hade sökt sommarjobb som tandsköterska hos honom under grundutbildningen, men den gången blev det inget.
Praktiken ligger ett stenkast från centralstationen i Oslo. Lokalerna är slitna och behandlingsrummen små, men snart ska de renoveras.
Amal ser det som en förmån att få jobba med flyktingar. Hon lär sig mycket både om Somalia och om andra kulturer.
– Vi har något speciellt gemensamt. Vi kommer från andra länder och hade andra liv innan vi kom hit.
En del av patienterna kan inte läsa och skriva. En och annan har aldrig varit hos tandvården tidigare och har stora tandvårdsbehov.
Förutom fyllningar blir det mycket kirurgi och protetik och hon har lärt sig att behandla patienter som hon tidigare remitterade till specialister.
– Jag har blivit en duktigare tandläkare här i Norge, säger hon.

Använder klinikslöjor

På jobbet använder Amal Ali klinikslöjor som byts lika ofta som de övriga klinikkläderna. Hon använder kortärmad bussarong när hon behandlar patienter, men tar på sig en vit rock mellan behandlingarna.
Hon ber fem gånger om dagen. Bönetiderna anpassas efter solen. På vintern brukar det bli två gånger under arbetsdagen, på sommaren bara en. Om hon håller på med en behandling, väntar hon tills hon är klar innan hon sticker iväg för att be.
Bönerummet är nästan som en skrubb, men det är bara en liten bönematta som hon behöver.
Amal ser fördelar med att be på jobbet.
– Det tar bara några minuter och är som att meditera. Det känns lugnande och ger energi.
Hon ställer sig på knä och lutar sig framåt. På så sätt blir det även en liten stretchpaus när hon ber.

Vill vara förebild

När hon läste till tandläkare i Göteborg kände hon inte till någon tandläkare med somalisk bakgrund, än mindre någon kvinnlig sådan. Det är en anledning till att hon själv vill vara en förebild.
På kliniken i Oslo har patienter frågat om de kan få ta med sig sina döttrar för att visa att det finns en kvinnlig svensk-somalisk tandläkare.
Hon möter patienter som har kommit till Skandinavien med mål som de jobbar hårt för att uppnå, och andra som har slutat drömma och börjat tro att de aldrig kommer att accepteras i samhället.
Hennes budskap till dem alla är att det går att vara en bra muslim och samtidigt en duktig student. Det är svårt, men det är möjligt att bära slöja och be fem gånger om dagen samtidigt som man tar sig igenom en krävande utbildning.

Till kliniken i Oslo där Amal Ali jobbar kommer många somaliska flyktingar. En del tar med sig sina döttrar för att visa dem att det är möjligt för en kvinna med somalisk bakgrund att bli tandläkare i Norden. Foto: Johan Bävman/UNHCR

Till kliniken i Oslo där Amal Ali jobbar kommer många somaliska flyktingar. En del tar med sig sina döttrar för att visa dem att det är möjligt för en kvinna med somalisk bakgrund att bli tandläkare i Norden.
Foto: Johan Bävman/UNHCR


Tandläkaryrket valde Amal Ali lite på måfå, mycket tack vare att hon gillade tandläkaren hon gick hos som barn hemma i Biskopsgården. Det visade sig vara ett bra val.
– När jag gick ut 2012 behövdes det tandläkare. Då kunde man bortse från min slöja. På 90-talet hade jag kanske varit en av dem som hade haft det svårast.
Hon tycker nämligen att hon som invandrarkvinna måste jobba hårdare och vara duktigare än andra för att nå lika långt.
– Jag har alltid behövt prestera mycket mer än en helsvensk tjej i min ålder har behövt göra, säger hon.

Fler tandläkare i familjen

Allt flit har i alla fall fört med sig att hon har banat väg för sin lillasyster, som också blir tandläkare om knappt ett år. Systern har kunnat göra ett betydligt mer informerat yrkesval, eftersom Amal hjälpte henne att få jobb inom tandvården innan hon sökte in på tandläkarprogrammet.
Amal Ali är mån om att nyansera bilden av invandrare som lågutbildade.
– Folk tror att beslöjade invandrarkvinnor sitter hemma och inte jobbar, men det stämmer inte i min familj, säger hon och berättar stolt om sina systrar.
Alla har gått eller går universitetsutbildningar. Bland de fem systrarna finns snart två tandläkare, en läkare, en sjuksköterska och en ekonom.
Yngst i syskonskaran är en pojke som räknar mattetal med sina fem systrar. Det lär inte överraska om han också pluggar vidare så småningom.
Mycket är föräldrarnas förtjänst.
– De har peppat oss barn, förklarar Amal Ali och längtar efter sin familj.
Snart får hon följa syskonens karriärutveckling på närmare håll. Hon och hennes man planerar att flytta tillbaka till Sverige inom något år. De väntar nu barn, en pojke, och då känns det extra viktigt att vara nära sin familj.
Det bekymrar Amal Ali att så många i Sverige börjat tvivla på invandrares lojalitet.
– De verkar basera sin bild av muslimer på ett antal arga unga män från förorten som anlägger bilbränder för att de inte fått några möjligheter i Sverige.

”Ett livskoncept”

Trots att det kan kännas kluvet att ha flera identiteter skulle Amal inte kunna tänka sig att sluta vara troende muslim.
– Aldrig i livet att jag lägger min muslimska identitet åt sidan. Att vara muslim är inte bara slöjan, utan ett helt livskoncept. Det är en del av det som gör mig till mig. Jag är glad att jag har flera identiteter. Annars skulle jag vara ganska tråkig.
Hon funderar några sekunder och lägger till:
– Men ibland skulle det vara skönt att bara smälta in.
Som svensk muslim förväntas hon ofta vara representant för världens muslimer, något som kan vara knepigt.
– Det är svårt för mig att uttala mig om exempelvis Mellanösternfrågor eller om vad det är att vara muslim – det finns över 1,6 miljarder muslimer!
Hon är inte insatt i debatten som har förts i Sverige om engångsärmar för kvinnliga muslimska tandläkare, men när vi pratar om den säger hon spontant:
– Om engångsärmar skulle ges som möjlighet skulle jag nog hoppa på det tåget.
Förutsättningen skulle förstås vara att det ansågs hygieniskt och att de praktiska rutinerna fungerade.

Stöttar Somalia

För Amal Ali känns det självklart att betala tillbaka för de möjligheter som hon har fått. Därför är hon en av eldsjälarna bakom den nya organisationen Svensk-Somaliska Tandvårdsgruppen (SSTG). Den bildades förra året som ett sätt att visa solidaritet med Somalia.
I våras gjorde hon en fältstudie i tre veckor i norra Somalia för att knyta kontakter och planera organisationens första volontärresa, som troligen blir av i februari nästa år.
Svensk-Somaliska Tandvårdsgruppen vill också stödja Somalias enda tandläkarutbildning.
– Studentkliniken är väldigt spartansk. De behöver verkligen allt. Vi hoppas kunna skänka utrustning och material via donationer.
Amal hoppas kunna få till ett samarbete med tandläkarutbildningen i Göteborg, men det är än så länge bara på idéstadiet.
Janet Suslick

Upptäck mer