Annons

Annons

Apotekets tandkräm sliter mest trots lägre RDA-värde

Slitage på tänder orsakat av tandkräm mäts vanligtvis i måttet “Relative Dentin Abrasion”, RDA, där ett högre värde indikerar att tandkrämen sliter mer. Men nu kan svenska forskare visa att detta inte är något vidare bra mått. Det stämmer nämligen dåligt med hur mycket tandkrämerna faktiskt sliter på ytan. I ett in vitro-försök studerades hur...

Slitage på tänder orsakat av tandkräm mäts vanligtvis i måttet “Relative Dentin Abrasion”, RDA, där ett högre värde indikerar att tandkrämen sliter mer. Men nu kan svenska forskare visa att detta inte är något vidare bra mått. Det stämmer nämligen dåligt med hur mycket tandkrämerna faktiskt sliter på ytan.
I ett in vitro-försök studerades hur tolv olika kommersiella tandkrämer påverkade identiska plattor av akryl med samma hårdhet som dentin och som tidigare visats vara en lämplig modell för att mäta just tandkrämsslitage. En tandborstningsmaskin borstade plattorna tillsammans med respektive tandkräm först i en timme, motsvarande 2 000 dubbeldrag med en tandborste och sedan i totalt sex timmar, 12 000 dubbeldrag, där det senare motsvarar ungefär två års tandborstning två gånger om dagen.
Resultatet visar att den tandkräm som slet mest efter en timmes borstning var Apotekets tandkräm med ett RDA-värde på 71 följt av Pepsodent white naturals med RDA-värdet 142.
Efter sex timmars borstning var det i stället Pepsodent white naturals som orsakat mest slitage, följt av Apoliva med ett RDA-värde på 70.
De tandkrämer som slet minst var både efter en och sex timmars borstning Zendium med RDA-värde 80 och Acta med RDA-värde 45-60.
Forskarnas slutsats är att RDA-värdet inte säger allt utan att man även måste beakta det verkliga slitaget på ytan när man beskriver tandkräms slitage samt att så kallade whitening-tandkrämer inte nödvändigtvis sliter mer på tänderna än vanliga tandkrämer.
Tandkrämer som undersöktes (RDA-värde i parentes) var: Acta original (45-60), Aloe Vera (inte angivet), Apoliva (70), Apotekets (71), Colgate Total (44), Opalescense (66), Oral B Advantage (65), Zendium (80), Pepsodent white naturals (142), Pepsodent Xylitol (50), Clinomyn (124), Colgate whitening (96).

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade