Annons

Annons

Digital volymtomograf ger bästa bilden innan implantat

Vid infästningen av implantat är det viktigt att inte skada haknerven som ligger lite olika hos olika personer. En skada kan resultera i känselstörningar som domningar i underläppen och en holländsk undersökning visade 1997 att permanenta skador av haknerven inträffade vid sju procent av alla implantatinsättningar. Haknervens exakta position måste därför klarläggas och tidigare metoder...

Vid infästningen av implantat är det viktigt att inte skada haknerven som ligger lite olika hos olika personer. En skada kan resultera i känselstörningar som domningar i underläppen och en holländsk undersökning visade 1997 att permanenta skador av haknerven inträffade vid sju procent av alla implantatinsättningar.
Haknervens exakta position måste därför klarläggas och tidigare metoder som kirurgisk friläggning eller röntgen har inte fungerat tillfredsställande. Därför ville amerikanska forskare undersöka om nyare tekniker som digital volymtomografi (cone beam computerized tomography, CBCT) och 3D-stereolitografi kunde användas.
I en studie på tolv avlidna människor, som donerat sina kroppar till forskningen, användes de båda teknikerna för att fastställa haknervens position där resultatet av avbildningarna sedan jämfördes med den verkliga positionen efter friläggning.
Det visade sig att den digitala volymtomografin var överlägsen att exakt bestämma positionen av haknerven. Det var ingen skillnad mellan uppgifterna från den tekniken och verkligheten medan uppgifterna från 3D-stereolitografin skiljde sig signifikant åt från verkligheten.
Därför menar forskarna att digital volymtomografi numera måste anses som en förutsättning för att identifiera och mäta haknervens position före insättning av implantat.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade