Annons

Annons

Få tandskador i skidbacken

I ­en undersökning av 500 skid- och snowboardåkare hade endast elva personer någonsin drabbats av en tandskada i backen.

Nu när skidsäsongen snart drar igång kan det vara tryggt att veta att det är relativt ovanligt med tandskador i skidbacken. I en schweizisk intervju­undersökning av 500 skid- och snowboardåkare under en säsong i skidorten Davos hade endast elva personer, eller 2,2 procent, någonsin drabbats av en tandskada i backen. Jämfört med andra sporter som handboll, basket, squash, inlines eller terrängcykling, med tandskadefrekvenser på 4,5–16,6 procent är det att betrakta som lite.
Studien visar att tandskador i skidbacken inte är något som drabbar nybörjare. De drabbade var antingen avancerade åkare eller medelduktiga. De var i snitt 37,9 år gamla och hade utövat vintersport i 32,5 år. En stor majoritet av de drabbade var Davosbor som åkte ofta i backen.
Forskarna spekulerar kring sambanden och föreslår att mer avancerade åkare antagligen åker med högre hastighet, vilket kan förklara den stora övervikten av tandskador just i denna grupp. Fallolyckor och kollisioner med liftanordningar var de vanligaste orsakerna till tandskador bland de alpina utövarna. Det fanns även ett tydligt samband mellan åkfre­kvensen och risken för tandskador, vilket ytterligare kan förklara den stora övervikten av lokala Davosbor.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade