Annons

Annons

Fångar och berör

Bengt Ljungkvists bilder berör. Han vill visa det som finns bakom fasaden. Men så är han också, förutom tandläkare, psykolog.

– Jag vill komma djupare än till glittriga fasader. Jag föredrar allvarliga bilder. Jag strävar efter kontakten med personen i bilden som ger mig någon form av känsla, alltså inte en fasad, säger Bengt Ljungkvist.
En del bilder uppmanar till att utforskas. Man upptäcker nya detaljer efter hand.
– Det är svåra bilder att ta, men de är roliga att titta på, tycker han.
Bengt Ljungkvist arbetar som tandläkare på distriktstandvårdens mottagning i Hallstavik, i Norrtälje kommun.
I åtta år har han jobbat och bott i ett övernattningsrum där under veckorna, men hjärtat är kvar i Hälsingland. Han veckopendlar till Hålsjö, mellan Hudiksvall och Delsbo i Hälsingland.
illsammans med sin fru har han en jordbruksfastighet, 16 hektar vid sjön Norra Dellen.
Bengt Ljungkvist veckopendlar. Utan bil. Det blir buss och tåg och tåg och buss, förklarar han. Resan tar sex, sju timmar från dörr till dörr.
Förutom tandläkare är Bengt Ljungkvist psykolog. Han jobbar en del med tandvårdsrädda patienter, också de som får tandvård som led i sjukdomsbehandling (LIS).
[slideshow]

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade