Annons

Annons

Fluorhalten påverkade inte skelettuppbyggnaden

Det har funnits en misstanke om att ett högt intag av fluor skulle kunna leda till sämre benkvalitet, särskilt hos ungdomar.

Det har funnits en misstanke om att ett högt intag av fluor skulle kunna leda till sämre benkvalitet, särskilt hos ungdomar som bygger upp sitt skelett under barndomen. Nu kan amerikanska forskare visa att så sannolikt inte är fallet.
Forskarna har följt drygt 360 barn bosatta i delstaten Iowa från att de var nyfödda mellan 1992 och 1995 tills de fyllt 15 år. Under årens lopp har föräldrarna angett vad och hur mycket barnen har ätit och druckit i regelbundna enkäter. Utifrån dessa uppgifter har forskarna sedan räknat fram hur mycket fluorid barnen har fått i sig via vatten, mat och annat.
Den främsta källan till fluor under uppväxten var vanligt vatten, både i form av dricksvatten och vatten adderat till mat som ris och pasta. Vatten stod för strax över hälften av intaget. Annan dryck och mat stod för en dryg fjärdedel, medan tandkräm stod för en knapp femtedel av intaget.
Men när forskarna sedan försökte korrelera fluorintaget med bendensiteten och benmineralinnehållet i barnens skelett kunde de inte finna några signifikanta samband. Det fanns heller ingen tydlig trend i de svaga kopplingar som sågs, där vissa hade en negativ påverkan medan andra hade en positiv, något som forskarna tolkar som ytterligare belägg för att det inte finns något orsakssamband mellan fluorintaget och benkvaliteten.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade