Annons

Annons

Friheten en del av fågelperspektivet

Tandläkaren Michael Wikinger brinner för fåglar. Ofta tar han bara med sig en minimal kikare ut och spanar och lyssnar efter spännande arter. Ibland kommer kameran med – nu visar vi ett urval av hans bilder.

[slideshow]
Hur det hela började minns han inte riktigt, fågelintresset har alltid funnits där. Främst är det friheten som lockar.
– Fåglarna – de rör sig precis som de vill, och låter sig inte styras av människan – men också friheten som det innebär att själv vara ute i naturen, säger Michael Wikinger, som bor i Nacka.
Som ung fältbiolog släpade han tung utrustning land och rike runt för att få se intressanta arter. Nuförtiden skattar han kanske vardagsupplevelserna som fåglarna ger allra högst: de som fi nns där, om man bara tittar och lyssnar.
– Jag har öron och ögon öppna så fort jag är utomhus. Men att resa till nya platser är förstås också spännande. Fågelskådningen ger extra krydda till den totala resupplevelsen.
Gotland och fjällområdet är några favoritplatser. På Gotland har familjen landställe mitt i en fågellokal och chansen är stor att få se annars sällsynta fåglar – här häckar till exempel både kungsörn och havsörn. Ofta ligger en tät ljudridå av fågelläten över trakten.
– Bland det bästa jag vet är att sitta i en solstol i trädgården en vårmorgon och lyssna och titta. Inför semesterresor förbereder sig Michael Wikinger noga. Planerar och läser på om vilka fågelarter han kan tänkas få se. Sin femtioårsdag firade han till exempel med att titta på grågam uppe i bergen på Mallorca.
Till vardags delar han praktik i Enskede i Stockholm med en kollega. Även på mottagningen syns fågelintresset tydligt. Här finns bland annat fågelbilder och en klocka med olika fågelläten.
– Det öppnar för samtal med patienterna. Jag tror att folk uppskattar att man som tandläkare diskuterar sådant man är intresserad av. Det blir mer personligt då, säger Michael Wikinger.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade