Annons

Annons

Frusna ögonblick

Raija Hynynen Svensson, privattandläkare i Grästorp i Västra Götaland, gillar att frysa ögonblick med sin kamera.

I kylan och hettan har fotografering blivit en passion för Raija Hynynen Svensson. När hon inte jobbar som tandläkare har hon alltid en kamera med sig – antingen en stor systemkamera eller en bra mobilkamera.
– Jag fotograferar allt och ingenting. Det finns inte något som inte är värt att dokumenteras, säger hon.
[slideshow]
Alla årstider har sin charm, och många av Raijas bilder visar detaljer som hon hittar i naturen.
Praktiken är som en konstateljé. Hon ställer ut foton på alla väggar året runt och hon byter ut bilderna när hon har lust. Hon visar också bildspel i väntrummet och i behandlingsrummet när patienter väntar.
Men praktikens väggar räcker inte. Raija deltar ibland i fotoutställningar och har en fotoblogg sedan fem år tillbaka. Där finns även digitala fotoböcker: en trädgårdsbok, en bok med bilder från Kenya och en med blandade bilder tagna under ett år. De finns också i tryckt form som väntrumslitteratur.
– Det är kul att se sina bilder tryckta på papper och en del patienter tycker att det är spännande att se att tandläkaren även har andra intressen, säger hon.
Raija Hynynen Svensson har ständigt olika fotoprojekt på gång. Ett av de senaste är att dokumentera alla tolv kyrkor i Grästorps kommun. Ett annat är att följa naturens gång i ett skogsparti hemmavid.
– Jag har också fått den stora äran att leka fotograf vid bröllop och när kollegers ungdomar har tagit studenten. Det är kul men väldigt krävande, säger hon.
Att bli bröllopsfotograf är inget hon strävar efter. Det är så mycket »måsten« i jobbet som tandläkare. Därför vill hon ha fotografering som ett rent nöje.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade