I en, bland de unga försökspersonerna sannolikt mycket populär, studie kan finska och estniska forskare visa att det sockerfria sötningsmedlet erytritol ger ett signifikant bättre skydd mot karies jämfört med xylitol.
Forskarna lät tillverka identiska godisbitar som sötades med någon av de tre polyolerna erytritol, xylitol eller sorbitol (kontroll). De engagerade sedan 485 estniska barn i lågstadiet, 7–9 år, som fick i uppgift att äta fyra godisbitar, tre gånger om dagen, alla skoldagar under tre års tid.
Forskarna undersökte barnens tandstatus en gång om året utan att veta vem som ätit vilken sorts godis. Koden bröts först när studien var färdig och data skulle analyseras. Det visade sig att redan efter två år började de barn som fick godis med erytritol utmärka sig genom att de hade färre antal tänder med karies. Efter tre år hade de också färre antal tandytor med kariesangrepp.
I erytritolgruppen fick barnen kariesangrepp på 4,6 procent av alla tandytor, medan barnen i xylitolgruppen fick det på 5,8 procent av alla tandytor, vilket var jämförbart med kontrollgruppens 5,5 procent.
Tidigare forskning har tydligt kunnat visa xylitols kariesskyddande effekt varför forskarna med viss förvåning konstaterar att xylitol i denna studie inte var bättre än kontrollgruppen.
Annons
Annons