Annons

Annons

Hemma bra men borta bäst?

Lisa Lindberg läste till tandläkare i Ungern. Nu jobbar hon som tandläkare i Råå i Skåne. Att kliniken ligger på cykelavstånd från Helsingborg avgjorde hennes val.

Lisa Lindberg sökte jobb på ett antal kliniker i Skåne mot slutet av tandläkarutbildningen i den ungerska staden Szeged, nära Serbien och Rumänien.
Hon blev erbjuden flera jobb, men när hon kom till det pittoreska fiskeläget Råå kände hon att hon ville arbeta där.
Hon började på kliniken i augusti i år och har ett vikariat på drygt ett år.
– Jag trivs otroligt bra som tandläkare. Jag är jätteglad att jag har kämpat på, säger Lisa Lindberg.
Lisa Lindbergs föräldrar är tandläkare. Det ville hon också bli. I tre år sökte hon in på tandläkarutbildningarna i Sverige, främst på Karolinska institutet (KI) via den lokala antagningen.
Efter tre försök att komma in på KI gav hon upp och började i stället på en femårig tandläkarutbildning på engelska i Szeged.
– I början var jag förtvivlad och besviken att jag inte kom in i Sverige. Det kändes som ett misslyckande. Första året på utbildningen var inte roligt, men det blev bättre och bättre, berättar Lisa Lindberg.
Såhär efteråt skulle hon inte vilja byta bort åren i Ungern.
– Kämpandet gav mig en otrolig självkänsla, förklarar hon.

Extraherade 83 tänder

Utbildningen i Szeged skiljer sig en del från de svenska tandläkarutbildningarna.
De första tre åren bestod av teoretiska kurser och Lisa läste tillsammans med läkarstuderande. Under tredje året började hon läsa kariologi och oral kirurgi. De sista två åren hade Lisa Lindberg praktik varje förmiddag. Det fanns gott om patienter.
– Under min utbildning extraherade jag 83 tänder och gjorde tio operativa extraktioner. Jag framställde två proteser, ett antal kronor, en fullbro och småbroar, berättar hon.
Vid sidan om klinikpassen var det föreläsningar under eftermiddagarna. Att vara student i Ungern var tufft. Det var mycket plugg och många tentor.
Bara fyra av 22 personer som började läsa till tandläkare i Lisas kull tog examen efter fem år. En del hoppade av, några gick om eftersom de inte klarade tentorna och andra bytte skola för att läsa i hemlandet.
I slutet av tionde terminen var det avslutningsexamination i samtliga odontologiska ämnen.
En hektisk period på fyra veckor avslutades med en veckas ”dunderplugg”, som i sin tur avslutades med en skriftlig examination samt en muntlig examination inför sju professorer för att få legitimation.
– Jag tror inte att jag förstod att jag faktiskt var tandläkare förrän jag tog emot mitt diplom en vecka senare inför en fullsatt aula, berättar Lisa Lindberg.

Sommarjobb i Sverige

Inte bara utbildningen i Ungern skiljer sig från den svenska, utan även tandvården. Lisa har ansträngt sig under årens lopp för att lära sig vad svensk tandvård innebär.
Under utbildningstiden sommarjobbade hon som tandsköterska inom folktandvården. Efter tredje året var hon i Tomelilla/Simrishamn och efter fjärde i Ystad. Innan hon började studera till tandläkare hade hon även praktiserat en del på föräldrarnas privatklinik i Kristianstad samt arbetat några månader på ett tandtekniskt labb i Stockholm.
Trots det har hon på kliniken i Råå till en början känt av att hon saknar en bredare utbildning inom pedodonti och ortodonti.
– Jag har fått läsa in lite extra på kvällarna, berättar hon.
Hon tar också hjälp av sin handledare och av övriga personalen på kliniken.

Världen väntar

Efter några månader som tandläkare i Sverige känns det inte självklart att stanna i landet.
– Vården i Sverige är väldigt bra. Det är fina lokaler och ett trevligt bemötande. Det är skönt att slippa språkbarriären, men jag saknar lärarna och studiekamraterna från Ungern, berättar Lisa Lindberg.
– Det är en framtidsdröm att jobba i Budapest. Jag skulle också kunna tänka mig att arbeta i Oslo, där flera av mina kurskamrater bor.
– Men vad som helst kan hända, lägger hon till.

Upptäck mer