Annons

Annons

Hon vill vända ortodontin ut och in

Ortodonti tillhör det område där de digitala utmaningarna är störst. Det kräver specialistkunskaper inom både ortodonti och digital teknik. Ortodontisten Anna Hajati har tagit itu med digitaliseringen och framtiden.

Anna Hajati är specialist i ortodonti och grundare av Ortodontiakademin. Nyligen lanserade de ett nytt mjukvarusystem och varumärke, GLOH (Global Leaders in Oral Healthcare), som möjliggör digital tandreglering på distans. GLOH använder digitala tekniker som skanning, röntgen, 3D-simulering och säker hantering av patientinformation, kombinerat med ett nätverk av specialister inom ortodonti.
Hur ser det ut om fem år?
– Om fem år tar vi inte längre avtryck med traditionell teknik, utan arbetar med intraoral skanning. Vi kommer också att se mer av digitala flöden, 3D-printning och CAD/CAM-framställda tandställningar. En ny yrkeskategori har börjat växa fram, personer som har både odontologisk och digital kompetens och som kan göra digitala simuleringar och 3D-modeller. Leverantörer av digitala lösningar kommer att behöva samverka mer med varandra, vården och akademin. De lärosäten som vill ligga långt fram har ett block med digital ortodonti i sina utbildningar.
– Det kommer dock att ta betydligt längre tid än fem år in­nan vi jobbar helt digitalt inom ortodontin. Våra digitala processer är de mest komplexa inom tandvården, vi har många olika digitala bildtekniker och filformat som ska hanteras i flera steg. De digitala systemen måste integreras, något vi lade mycket resurser på när vi utvecklade GLOH. Kliniker kan ta hjälp av våra tjänster om de vill prova på arbetssättet innan de gör egna dyra investeringar.
Vad kommer att bli bättre?
– Vi kommer att kunna erbjuda patienterna mer flexibla lösningar. Tekniken gör också att vi kan titta mer på hur tänderna ska sitta, utifrån funktion och utifrån hur ansiktet ser ut. Även patienten får en bättre förståelse för alternativen inför valet av behandlingsmetod.
– En viktig fördel för tandvårdspersonal är att det kommer att bli enklare att kommunicera, informationen kommer att följa patienten och patientdata kan delas mellan olika vårdgivare, vilket gör att man slipper att registrera samma sak flera gånger på olika kliniker. Vi slipper också att skicka labb­arbeten och modeller mellan varandra vilket gör vårt arbete mer effektivt och miljövänligt.
Vilka är utmaningarna?
– En stor utmaning är gammalmodig infrastruktur inom stora delar av tandvården och system som inte samverkar med varand­ra. Det krävs stora investeringar för att köpa in och anpassa ny teknik. De som är små och innovativa har inte råd, och de stora har inte infrastrukturen. Tandvården kommer också att behöva ändra arbetssätt vilket kräver stora omorganisationer.
Vad är det som driver dig?
– Jag gillar utmaningar. Och jag gillar att vara del av en utveckling som gör tillvaron lättare för många människor, främst för patienterna, men också för alla som är aktiva inom vår profession. Jag ser stora möjligheter med den digitala tekniken, men jag ser också vilka hindren är, med väldigt dyr teknik och system som inte samverkar.
– Jag brukar säga att vi vill vända ortodontin ut och in: Utvecklingen måste komma från vården själv och inte från industrin. Om inte tandvården tar initiativ kan vi få tekniska lösningar som vi måste anpassa oss till, i stället för att tekniken anpassas efter patienternas bästa, som vi vill.

Upptäck mer