Annons

Annons

Infraröd termografi hittar små mikrosprickor i tänderna

Det är viktigt att upptäcka mikrosprickor i tänderna i tid innan de har vidgats och banat väg för en bakterieinfektion eller resulterat i en rotfraktur. Men med dagens tekniker som röntgen eller mikrodatortomografi kan man bara upptäcka sprickor som är bredare än 80 mikrometer. Och det är inte tillräckligt bra. Det menar i alla fall...

Det är viktigt att upptäcka mikrosprickor i tänderna i tid innan de har vidgats och banat väg för en bakterieinfektion eller resulterat i en rotfraktur. Men med dagens tekniker som röntgen eller mikrodatortomografi kan man bara upptäcka sprickor som är bredare än 80 mikrometer. Och det är inte tillräckligt bra. Det menar i alla fall ett antal japanska forskare som har tagit sig an problemet.
Med hjälp av ultraljud får de japanska forskarna tänderna i rörelse och med en infraröd värmekamera kan de sedan se sprickorna eftersom de utvecklar värme i kanterna som skaver mot varandra.
De kallar tekniken för infraröd termografi, eller VibroIR. I en experimentell studie på 20 nyutdragna tänder som de tillfogat sprickor kan de visa att de med denna teknik kan se mikrosprickor som är mellan fyra och 35,5 mikrometer. Men om sprickorna är bredare än 42 mikrometer kan de inte längre detekteras med infraröd termografi eftersom tandytorna inte längre skaver mot varandra och utvecklar den värme som behövs.
De japanska forskarna menar att tekniken kan utvecklas som ett komplement till övriga metoder för att hitta de minsta sprickorna så att de kan åtgärdas innan de utvecklas och blir större.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade