Annons

Annons

KBT kan bota spruträdda

Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa personer med fobi för sprutor inne i munnen. Det kan svenska och norska forskare visa.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa personer med fobi för sprutor inne i munnen. Det kan svenska och norska forskare visa efter att de behandlat 55 spruträdda personer. Nio av tio personer blev så bra att de klarade av att genomföra en behandling som innebar en injektion i munnen efter en till fem sessioner av KBT. De spruträdda personerna hade då undvikit sådana behandlingar under i snitt sju års tid.
Forskarna kan också visa att personerna med sprutfobi upplevde en signifikant lägre livskvalitet före KBT-behandlingen jämfört med en slumpvis vald kontrollgrupp bestående av 100 personer hämtade ur normalbefolkningen. Men efter behandlingen hade livskvaliteten stigit på ett antal punkter och totalvärdet skiljde sig inte signifikant ifrån kontrollgruppen.
Den goda effekten satt i även ett år efter behandlingen.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade