Annons

Annons

Konst att slappna av till

Gunilla Klemendz är privattandläkare – och keramiker. Patienterna får en konstupplevelse när de kommer till hennes praktik.

Gunilla Klemendz startade Tandläkarvillan i Vellinge för drygt ett år sedan. Den nya praktiken genomsyras av konst. Det bidrar till en avslappnad miljö, tycker hon. Praktiken har tre behandlingsrum.
– Jag har inrett med konst och skulptur i behandlingsrummen och i väntrummet har jag gjort ett galleri, berättar Gunilla.
Under första året har olika konstnärer visat upp foto, textil, olja, akryl, akvarell och silversmide i väntrummet.
– Konstnärerna får ställa ut för en liten summa. Pengarna som kommer in går till Barncancerfonden. Jag har startat en fond som heter Konsten att hjälpa.
[slideshow]
Vid ingången till praktiken välkomnas patienterna av färgglada löv i keramik. Fler keramiklöv piggar upp en vägg utanför ett fönster. På toaletten finns applikationer. Färgerna på praktiken skiftar med årstiderna. Till jul är det julmotiv, vid påsk går allt i gult.
Patienterna frågar mycket om konsten, berättar Gunilla. Flera av dem är själva konstnärer.

Gillar att forma och skapa

Gunilla Klemendz arbetar fyra dagar i veckan som tandläkare och satsar en dag i veckan på konsten. Att arbeta med keramik på fritiden passar henne utmärkt.
Gunillas stora intresse har alltid varit att forma och skapa. Som barn gillade hon att rita och måla. Numera satsar hon nästan bara på keramik, men det händer att hon någon gång designar kallelsekort eller gör väggmålningar.
Gunilla har ägnat sig åt keramik i minst 15 år. Inspiration får hon ute i naturen när hon till exempel vandrar längs havet – eller när hon studerar människor.
Hon tycker om att experimentera. Hon blandar gärna lera med trä och metall, och samarbetar med en smed.
Som tandläkare tycker Gunilla Klemendz om att arbeta med helheten, både funktion och estetik, och är medlem i Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD).
Hennes man Gunnar Klemendz är protetiker och jobbar också mycket med kosmetisk tandvård. I våras började även han arbeta i Tandläkarvillan.
Ett par gånger om året deltar Gunilla Klemendz i olika konstutställningar. Hon har exempelvis ställt ut under Konstrundan, en årlig tradition i Skåne under påskveckan. Konstnärer runt om i landskapet visar då upp sin konst. I slutet av september nästa år ställer Gunilla Klemendz ut på Galleri Engleson i Gamla stan i Stockholm.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade