Annons

Annons

Lagarbete ska locka unga till privattandvården

Fler unga tandläkare söker sig till den privata sidan. Men i stället för att starta eget väljer de ofta kliniker där man får jobba tillsammans med andra. Privata Tandlaget i Luleå hör till dem som satsat hårt på att rekrytera unga med hjälp av grupparbete och mentorskap.

Medelåldern bland landets yrkesverksamma privattandläkare är 54 år, och andelen som närmar sig pensionsåldern är hög. För att kunna ersätta dem som går i pension de närmaste åren behöver alltså unga tandläkare rekryteras.
Fortfarande väljer de flesta nyutbildade tandläkare att starta sitt yrkesliv med att arbeta några år inom folktandvården. Men för den privata sidan syns nu en ljusning: Det tycks bli allt vanligare att unga tandläkare går mer eller mindre direkt till privattandvården.

Enmansklinik lockar inte

Men att starta en egen enmansklinik verkar inte locka de yngre. Trenden går i stället mot flertandläkarkliniker eftersom många unga vill arbeta tillsammans med kolleger.
– Dagens 80- och 90-talister är dagisbarn. De vill jobba i grupp, säger Britt Falk, som driver Tandlaget tillsammans med maken B-O Sundström.
I år är det 25 år sedan Tandlaget startades. Under åren har det varit svårt att rekrytera tandläkare till Norrbotten, så för att komma till rätta med detta gjorde företaget en kursomläggning för fem år sedan: De båda ägarna såg att personal främst sökte sig till kliniker som erbjöd arbete i grupp.
Satsningen har gett resultat: I dag består Tandlaget av fyra kliniker i Luleå, Kiruna och Boden, och är med sina 50-talet anställda Norrbottens största privata tandvårdsföretag.
Ägarna har satsat särskilt på att rekrytera unga tandläkare och har nu sju 80-talister anställda.
– Vi behöver naturligtvis rekrytera unga inför de kommande pensionsavgångarna. Men inte bara därför; de unga är formbara, kunskapslystna, har stor arbetsglädje och är en betydelsefull tillgång för företaget, säger vd Britt Falk.
Tidigare rekryteringsförsök föll inte väl ut.
– Vi insåg att de unga vill arbeta i grupp och behöver ett mentorskap för att utvecklas.
Men vad är det då ni erbjuder de unga tandläkarna?
– Vi är fysiskt närvarande för att kunna ge stöd under arbetets gång. Klinikerna har också öppna planlösningar, vilket gör det lätt att få direkt och handgripligt stöd, säger Britt Falk.
Tandlaget erbjuder också interna utbildningar både på klinikerna och gemensamma för hela företaget. Enligt Britt Falk har man också drivna och erfarna tandsköterskor som stöttar de nya unga tandläkarna och ett nära samarbete med det tandtekniska labbet Luleå dental, som ger direkt feedback och är ett bra bollplank vid terapier.
– Målet är att lotsa de unga förbi fallgroparna.

”Hade inte kunnat få en bättre start”

Sofia Mikko är en av dem som gått direkt från tandläkarutbildningen till privat anställning hos Tandlaget i Kiruna.
– Jag hade inte kunnat få en bättre start i yrket, säger hon.
Sofia Mikko fick chansen att sommarjobba med tillfällig legitimation hos Tandlaget i Kiruna den sista sommaren under tandläkarutbildningen. Och strax efter det fick hon erbjudande om anställning efter examen. Så medan de flesta av hennes kurskompisar började jobba inom folktandvården gick Sofia alltså tillbaka till Tandlaget.
– Jag hade ju goda erfarenheter från sommarjobbet.
På Tandlaget förväntade man sig inte att en nyutexaminerad tandläkare skulle kunna producera maximalt från start.
– Jag fick mer tid för planering och behandling, fick växa in i arbetet och hade fantastiska handledare. Inte minst fick jag stöd av erfarna tandsköterskor. Vi har ganska öppna ytor, så det var och är lätt att kommunicera med mer erfarna kolleger, förklarar Sofia Mikko.
I dag arbetar hon delegerat, och trivs med det:
– Jag har fått större ansvar och mer kvalificerade arbetsuppgifter. Det gäller att hålla många bollar i luften, och jag trivs väldigt bra med det, säger hon.

Upptäck mer