Annons

Annons

Lättare att bli läkare än tandläkare

Behzad Talebi ville bli tandläkare. Men det visar sig vara lättare att få svensk läkarlegitimation än tandläkarlegitimation efter studier i Polen.

Tandläkartidningen skrev om Behzad Talebi för två år sedan. Han läste till tandläkare i Polen. Från början trodde han att han skulle få legitimation och jobb i Sverige efter fem års studier på engelska i staden Wroclaw.
Under det fjärde året fick han klart för sig att han efter den femåriga grundutbildningen måste göra ett års allmäntjänstgöring (AT) och få polsk legitimation för att få svensk legitimation.
Trots att utbildningen omfattar lika många högskolepoäng som den svenska, utfärdar Socialstyrelsen inte svensk legitimation direkt efter en europeisk utbildning, utan först när man har legitimation i ett annat EU-land. Det var en stor besvikelse, men Behzad såg fram emot att få göra många extraktioner och en hel del käkkirurgi under handledning under AT-året.

Prov på polska

Hur har det gått? Jo, Behzad Talebi har gjort AT-året, men det har visat sig att slutprovet för att få tandläkarlegitimation är baserad på den polska kurslitteraturen.
Många tekniker, klassificeringar och tillvägagångssätt beskrivs olika i den engelskspråkiga och polska litteraturen, berättar han. Dessutom omfattar provet det polska regelverket, som inte finns tillgängligt på engelska. Behzad Talebi tycker att det är svårt
att känna sig motiverad att lära sig polska patient- och försäkringslagar när han inte tänker jobba som tandläkare i Polen.

AT i Sverige

I höst börjar Behzad Talebi termin nio på läkarutbildningen. De första två åren på tandläkarutbildningen lästes gemensamt med blivande läkare, så en del av utbildningen fick han »på köpet«.
Efter läkarutbildningen kan han göra AT i Sverige, och efter AT i Sverige får man svensk legitimation. Flera årskullar med svenska studenter från hans universitet har gjort så utan problem, berättar han.
Egentligen vill Behzad Talebi bli käkkirurg, så han har inte helt givit upp planerna på att bli tandläkare – också.
 

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade