Jag ser fonden som en mycket smidig försäkringslösning. Samtidigt är det lite tveeggat. Det är ju ett tecken på att det finns brister i välfärden att det behövs en försäkring av det här slaget, säger Sonny Waern, ordförande i Pappers avdelning 50 i Kvarnsveden utanför Borlänge.
Kvarnsveden var först med att starta en särskild trygghetsfond 1998. Medlemmarna betalar 50 kronor per månad och får då ersättning för halva tandvårdskostnaden med ett maxbelopp på 15 000 kronor per år.
Pengarna får man efter att man har visat upp sin betalda tandläkarräkning.
– Vi passerade nyligen fem miljoner kronor i sammanlagda utbetalningar och genom åren har många andra avdelningar varit här på studiebesök och startat egna, liknande fonder.
– Det handlar ju om rätt stora arbetsplatser inom skogsindustrin med i vissa fall runt 1 000 anställda och det gör det enkelt att administrera en fond av det här slaget och få tillräckligt med volym för att det ska fungera som en försäkring, säger Sonny Waern.
Lokala lösningar
Henry Heiniö, som är kassör på Pappers förbundskansli, uppskattar att drygt hälften av avdelningarna har någon form av lokal tandvårdsfond.
– Vi har medvetet från centralt håll valt att inte engagera oss i detta eftersom vi tror att det är bäst att man hittar lösningar som passar förutsättningarna lokalt. Jag vet också att det skiljer en hel del kring hur fonderna är uppbyggda. Det kan vara vi inom Pappers som helt och hållet driver dem, men det finns även exempel på tvärfackliga lösningar eller att arbetsgivaren har huvudansvaret.
Pappers avdelning 4 i Fors i Dalarna är de senaste arbetsplatserna som bildat en egen fond.
– Vi har varit igång i ett år och 75 procent av våra medlemmar gick med direkt. Det visar att det finns ett behov av att skydda sig mot höga tandvårdsräkningar, tycker ordförande Jan Westman.
På Pappers i Husum (avdelning 143) är erfarenheterna mycket positiva efter 12 år med en tandvårdsfond.
– Av allt vi gör är det fonden som vi får mest beröm för – inte vårt arbete för högre löner eller bättre arbetsmiljö, säger kassören Rolf Grundström.
Tvärfacklig fond
Månadspremien var vid starten 30 kronor och har efter hand höjts till nuvarande 60 kronor. Ersättningsnivån har hela tiden varit 50 procent.
Rolf Grundström tycker att fonden utvecklats positivt på mer än ett sätt.
– Det fanns väl lite farhågor i början att det skulle vara lite av nyhetens behag och att vi skulle tappa medlemmar. Men det har faktiskt varit tvärtom. I början var omkring 90 procent medlemmar och andelen har ökat till cirka 95 procent.
– Fonden har också utvidgats och är numera ett tvärfackligt samarbete, vilket stärker sammanhållningen på bruket. 2003 fick arbetsledare och tjänstemän möjlighet att gå med och sedan 1 juli gäller det även ingenjörerna.