Annons

Annons

Med karriärbyte i sikte

Han är frilansfotograf som har tröttnat på osäkra inkomster. Nu vill André Rennstam bli tandläkare.

André Rennstam bor i Ystad och vill gå tandläkarprogrammet i Malmö. De höga antagningspoängen kan vara ett hinder, men han hoppas på den lokala antagningen. Lyckas han ta sig in på utbildningen kan han vara färdig tandläkare om fem år.
– Tandläkaryrket passar mig nog. Jag tycker om människomöten, hantverk och kreativitet.
Tandläkare verkar vara ett yrke där man kan utvecklas. Det är också viktigt att det finns jobb när jag är klar, säger han.
Hittills har André jobbat främst med hantverk och foto. Han är gift med en danska och har bott åtta år i Danmark. Där gick han en lärlingsutbildning till tv-fotograf på en tv-station. Han jobbade tre år som tv-fotograf och bildingenjör innan paret flyttade till Sverige för tre år sedan. Sedan dess har han frilansat inom film och foto.

Obehaglig konkurrens

– Det är en obehaglig konkurrens på området och stora delar av tiden har gått åt till att söka uppdrag. Det är kämpigt att vara »telefonförsäljare « och uppslitande att inte veta om pengarna kommer in, berättar han.
– Jag har lärt mig läxan att inte vara ekonomiskt beroende av min hobby. Faktiskt blev det så att jag inte använde kameran om det inte genererade pengar. Min entusiasm och kreativitet
bara försvann med åren i jakten på pengar.
Nu har han två små barn att försörja och vill utbilda sig till tandläkare så att han kan känna sig trygg. Det senaste läsåret har han studerat fysik, kemi och matte för att bli behörig. Kommer han inte in på tandläkarutbildningen efter ett par försök kan han även tänka sig att bli tandhygienist.

Kontakt på facebook

Tandläkartidningen efterlyste bilder på facebook för en tid sedan. »Det börjar likna vår! Nu uppmanar Tandläkartidningen tandläkare som gillar att fotografera att ta med kameran ut i det vackra vädret och fånga känslan. Bilderna skulle vi vilja publicera i Tandläkartidningen nummer 6.«
André Rennstam svarade: »Kan det inte räcka med en fotograf som vill bli tandläkare i stället?«
Jovisst, tyckte redaktionen. För Tandläkartidningens läsare har han samlat ihop bilder som visar ljus, värme och variation – bilder som passar på försommaren.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade