Annons

Annons

Mikrofrakturer nytt sätt att stärka käkbenet före implantat

Efter ett benbrott är skelettet alltid starkare runt frakturen än vad det var innan brottet. Det beror på att kroppens osteoblaster och övriga benuppbyggande celler bygger upp nytt starkt ben runt frakturen. Genom att medvetet skapa ett antal mikrofrakturer i käken på en 74-årig dam med extremt atrofiskt käkben har franska och israeliska tandläkare och...

Efter ett benbrott är skelettet alltid starkare runt frakturen än vad det var innan brottet. Det beror på att kroppens osteoblaster och övriga benuppbyggande celler bygger upp nytt starkt ben runt frakturen.
Genom att medvetet skapa ett antal mikrofrakturer i käken på en 74-årig dam med extremt atrofiskt käkben har franska och israeliska tandläkare och forskare på ett liknande sätt lyckats engagera kroppens benuppbyggande celler för att stärka käkbenet. Mikrofrakturerna skapades med hjälp av ett verktyg, en så kallad Osteotensor, speciellt framtaget för detta ändamål och 90 dagar efter ingreppet var käkbenet så starkt att det gick att fästa implantaten.
Två dagar senare kunde tandproteserna skruvas i och patienten återfick snabbt sin normala tugg- och talförmåga och var mycket nöjd med det estetiska utfallet. Proteserna utvärderades sedan efter sex månader både kliniskt och radiologiskt och nya proteser tillverkades. Även dessa byttes efter ytterligare sex månader till de permanenta proteserna som patienten nu bär. Två år efter ingreppet visade datortomografbilder att samtliga implantat var väl förankrade i benet och patienten går nu på årliga kontroller.
Ingreppet på den 74-åriga damen gjordes 2005 och beskrivs i artikeln som en fallrapport, men sedan dess har författarna använt metoden på sammanlagt 36 patienter där 29 har varit mycket nöjda, fem enbart nöjda, en inte uppföljd och en patient har varit missnöjd och fått hela arbetet omgjort.
Författarna menar att detta är en metod som rutinmässigt kan användas hos i övrigt friska patienter som har alltför poröst käkben för att implantaten ska kunna fästa.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade