En mörk kväll i oktober står dörrarna till Stångå tandklinik i centrala Linköping på vid gavel. Innanför dukas bord med buffémat och tandläkaren Jon Granath springer mellan rummen och laddar datorerna med bildspel. Det är dags för after work och ett trettiotal tandläkare från Linköping med omnejd väntas.
Jon Granaths lilla klinik fylls snabbt med minglande tandläkare som balanserar vinglas och papptallrikar i händerna. Stämningen är god och samtalen rör allt från kliniker och rotfyllningar till vilka vänner som bor var nuförtiden.
Bör ses oftare
Det är nu drygt två år sedan privattandläkaren Hege Svendsen Stribrny fick idén till de gränsöverskridande träffarna som äger rum ett par gånger om året. Det var när Linköpingstandläkaren Carina Solmell, som hade byggt om sin klinik, bjöd in alla tandläkare i närheten på öppet hus när bygget var klart.
– Då tänkte jag att såhär borde vi ses oftare, utan att dela in oss i folktandvård eller privat, berättar Hege Svendsen Stribrny.
Hege Svendsen Stribrny, som är ordförande i Privattandläkarna i Östergötland, tog upp idén på ett möte och delade helt sonika ut uppgiften att arrangera en första after work till privattandläkaren Peter Olsson. Den blev lyckad och sedan har det rullat på.
Mat och föredrag
Konceptet är enkelt. Hege Svendsen Stribrny ber någon tandläkare, privat eller i folktandvården att arrangera en after work. Hon skickar ut inbjudningar via en mejllista och folk anmäler sig till den arrangerande kliniken. Arrangören får också ansvaret att ordna med mat och dryck samt hålla något kort, eller längre, föredrag.
– Peter Olsson håller på mycket med laser så han berättade om det och senast var vi på Centrum för oral rehabilitering där Olle Henningsson berättade om sin specialitet endodonti.
Någon svårighet att få folk att berätta har Hege Svendsen Stribrny inte märkt av.
– Alla är stolta över det de har och vill gärna dela med sig av sina tips och erfarenheter.
Vill stärka det sociala
Fördelarna med gemensamma träffar i avslappnade former är flera, förklarar hon.
– Dels är det min grej som ordförande att stärka det sociala nätverket, jag tror att folk vill känna till dem som jobbar i närheten.
Träffarna ger också möjlighet att skapa ett nyttigt yrkesnätverk.
– Äldre tandläkare kan till exempel få kontakt med yngre som kan vara villiga att ta över deras klinik. Och jag tror att det är nyttigt att med egna ögon se hur det fungerar att driva eget.
Efter någon timmes minglande tar Hege Svendsen Stribrny till orda. Hon tackar kvällens värd och delar ut sin egentillverkade kopp, en present som varje arrangör får.
Därefter berättar Jon Granath om hur han har byggt upp sin klinik ”från scratch”, med bara sin pappa som patient i början, och svarar på frågor från Hege Svendsen Stribrny och resten av besökarna. Han uppmanar alla att kolla in bilderna som visar hur kliniken har vuxit fram.
En övergripande funktion
Efter föredraget börjar folk troppa av och Jon Granath kan sammanfatta kvällen.
– Det var roligt, kul att så många ville komma. Hege skötte ju det mesta, jag bara beställde maten från fiket härintill.
Just att ha någon som håller i trådarna är Hege Svendsen Stribrnys tips för andra som vill arrangera liknande aktiviteter.
– Någon måste ha en övergripande funktion, inte minst måste man ha alla namn att skicka ut inbjudningarna till. Det krävs lite mer planering men de här träffarna är väldigt uppskattade.
Läs även Hege Svendsen Stribrnys blogginlägg om after work.