Annons

Annons

”Nu kan vi vara mer exekutiva”

Folktandvården Skåne blev aktiebolag vid årsskiftet. Bolagets första vd vill ha en organisation med starka lag och högre lönsamhet.

Ledarskap bygger på förmågan att skapa delaktighet, anser Marika Qvist, Folktandvården Skånes första verkställande direktör.
Hon har ambitionen att vara nära verksamheterna. Under sin första tid som vd åker hon runt till olika kliniker och träffar de anställda. Om allt går som planerat har hon besökt de flesta folktandvårdskliniker i regionen senast i mars.
– Jag har fått en flygande start. Jag har kommit till kolleger som är generösa med information och redo för utveckling. Det finns en positiv energi som är jättekul, säger Marika Qvist.
En smekmånad, kanske?
– En smekmånad ger också en bra möjlighet att sätta en del nya mål och påverka medarbetare att arbeta på nya sätt för att ta det till nästa nivå, säger hon.

Första intrycket

Under klinikbesöken betonar Marika Qvist vikten av att utveckla kundmötet.
– Det är viktigt att vi talar om våra kolleger på ett positivt sätt – att vi går från att prata om ”övrig personal” till ”kundservice och support”. Det är ju våra receptionister som möter patienten först och bidrar till det första intrycket.
Kan du ge fler konkreta exempel på hur du vill ”ta det till nästa nivå”?
– Varumärket är centralt. Jag vill bygga ett starkt varumärke med helhetssyn, säger hon.
– Min roll som vd blir att kanalisera medarbetarnas kraft i en riktning mot visionen.
Men först måste visionen for­muleras Det börjar med att skapa en tydlig bild av vad Folktandvården Skåne ska vara i framtiden. Ett strategiskt utvecklingsarbete pågår. Omvärlden och branschen analyseras.
– Vi tar också reda på hur kunderna och medarbetarna uppfattar oss.

Utveckla varumärket

Efter sommaren planerar Marika att presentera en tydlig vision och en mer detaljerad affärsplan för Folktandvården Skåne.
Vilka förändringar blir det när folktandvården nu är ett bolag?
– En förvaltning är inlemmad i en hierarki. I ett bolag har vi ett ägardirektiv att förhålla oss till, och innanför det ramverket kan vi vara mycket mer exekutiva i våra beslut. Det finns större möjligheter att bygga och utveckla ett varumärke och positionera oss i förhållande till andra i branschen, säger Marika Qvist.
Vad det innebär konkret är det för tidigt att säga.
Marika Qvist vill utveckla en stark organisation med starka lag. Hon tänker bidra med ett affärsmässigt förhållningssätt och en god helhetssyn.
– Jag vill skapa positiva resultat – både i siffror och när det gäller att hjälpa kunden från ett läge till ett bättre läge, säger hon.
– Vi måste se till att varje klinik är lyckosam och lönsam. Klinikerna ska bära sina kostnader. De behöver positiva resultat för att utvecklas.

Högre lönsamhet

Hur påverkas folktandvårdens ekonomi av bolagiseringen?
– Folktandvården har en stor marknadsandel och goda resultat. Men om några år kommer lönsamheten att vara högre, absolut.
Kommer pengarna att stanna inom folktandvården eller tar ägaren Region Skåne ut vinsterna?
– Det är en ägarfråga. Mitt uppdrag är att driva verksamheten och att se till att den har en positiv utveckling. Styrelsen föreslår hur en eventuell vinst ska disponeras.

Hem till Skåne

Marika Qvist är född och uppvuxen i Landskrona och flyttade till Malmö i början av 1980-talet. Hon läste till lärare, men hoppade av och gick på journalisthögskolan i Göteborg i mitten av 1980-talet i stället.
Redan då visste hon att hon ville jobba med kommunikation och marknadsföring snarare än med journalistik, och så blev det. Hon jobbade på ett bokförlag och var sedan vd på en stor pr-byrå, Solberg Kommunikation AB, därav hennes övertygelse om vikten av att bygga ”ett starkt varumärke med helhetssyn”.
2008 till 2013 var Marika Qvist vd för Sahlgrenska International Care AB, som bland annat erbjuder specialistutbildningar till tandläkare från andra länder. Då samarbetade hon både med institutionen för odontologi i Göteborg och med Folktandvården Västra Götaland.
– Mina fem år där har gett mig stor insikt i sjukvården, tandvården och hur politiska organisationer fungerar.

Eget bolag

Hon har också alltjämt ett eget vilande bolag, Marika Qvist Consulting, som erbjuder bland annat konsulttjänster inom hennes hjärtefrågor: organisations- och varumärkesutveckling samt information och kommunikation.
– Det är fler likheter än skillnader mellan Folktandvården Skåne AB och de verksamheter som jag har lett tidigare. Jag upplever att jag har en god uppfattning av strukturen och om hur folktandvården fungerar.

Upptäck mer