Annons

Annons

Olika borstar gör lika rent

Det var ingen större skillnad mellan olika tandborstar när det gäller att reducera förekomsten av plack på tänderna, visar en undersökning.

Vanliga tandborstar finns i en uppsjö av modeller från olika tillverkare med olika utseende, vinklade borstar, böjliga huvuden och andra finesser som tillverkarna själva hävdar gör just deras borste bättre. Men stämmer det?
Det ville några italienska forskare undersöka. De valde ut elva vanliga tandborstmodeller som de lät 48 patienter testa under en tandborstning på var och en av de tolv sektorer som tänderna har. Den tolfte sektorn fungerade som kontrollyta. För varje patient randomiserades vilken tandborste som skulle användas till vilken sektor.
Patienterna fick först genomgå en plackkontroll med färgtablett, varefter de fick borsta en sektor var med de elva tandborst­modellerna och sedan genomgå en ny kontroll. Den tandläkare som genomförde plackkontrollen visste inte vilken tandborste som använts på vilken tandsektor.
Resultatet visar dock att det inte var någon signifikant skillnad mellan de elva tandborstarna när det gäller att reducera förekomsten av plack på tänderna. Valet av tandborste blir därför mer en fråga om tycke och smak. Men där var det dock något större skillnad. Tandborsten Colgate Massager framhölls som signifikant snyggare än tandborstar som Butler 311 och Gum Super Tip 463, som fick sämst betyg.
Skönast att borsta med tyckte försökspersonerna dock att tandborsten Oral-B Indicator 35 var, som fick signifikant högre betyg än Colgate Omni och Gum Technique 493.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade