Annons

Annons

Olika borstar gör lika rent

Det var ingen större skillnad mellan olika tandborstar när det gäller att reducera förekomsten av plack på tänderna, visar en undersökning.

Vanliga tandborstar finns i en uppsjö av modeller från olika tillverkare med olika utseende, vinklade borstar, böjliga huvuden och andra finesser som tillverkarna själva hävdar gör just deras borste bättre. Men stämmer det?
Det ville några italienska forskare undersöka. De valde ut elva vanliga tandborstmodeller som de lät 48 patienter testa under en tandborstning på var och en av de tolv sektorer som tänderna har. Den tolfte sektorn fungerade som kontrollyta. För varje patient randomiserades vilken tandborste som skulle användas till vilken sektor.
Patienterna fick först genomgå en plackkontroll med färgtablett, varefter de fick borsta en sektor var med de elva tandborst­modellerna och sedan genomgå en ny kontroll. Den tandläkare som genomförde plackkontrollen visste inte vilken tandborste som använts på vilken tandsektor.
Resultatet visar dock att det inte var någon signifikant skillnad mellan de elva tandborstarna när det gäller att reducera förekomsten av plack på tänderna. Valet av tandborste blir därför mer en fråga om tycke och smak. Men där var det dock något större skillnad. Tandborsten Colgate Massager framhölls som signifikant snyggare än tandborstar som Butler 311 och Gum Super Tip 463, som fick sämst betyg.
Skönast att borsta med tyckte försökspersonerna dock att tandborsten Oral-B Indicator 35 var, som fick signifikant högre betyg än Colgate Omni och Gum Technique 493.

Upptäck mer