Annons

Annons

Samarbete ovärderligt för ett stabilt bett

Det är viktigt att tidigt i behandlingsplanläggningen slå fast vilka tänder som har strategisk betydelse, påpekar parodontolog Nils-Henrik Melin och protetiker Anders Tillberg, som ofta samarbetar med Mats Larsson.

Det är viktigt att tidigt i behandlingsplanläggningen slå fast vilka tänder som har strategisk betydelse, påpekar parodontolog Nils-Henrik Melin och protetiker Anders Tillberg, som ofta samarbetar med Mats Larsson. Samarbetet inom vuxentandvården gäller framför allt traumaskadade framtänder, aplasier och bett med avancerad parodontit.
Ofta behöver patienten med avancerad parodontit också omfattande protetisk rehabilitering. Det är mera regel än undantag att tänder flyttar på sig okontrollerat till följd av fästeförlust och i avsaknad av molarstöd, påpekar de.
– Vi får då tandvandringar och elongationer. I dessa situationer kan preprotetisk ortodonti vara den enda lösningen för att kunna framställa dentalstödd protetik som i sin tur är helt nödvändigt för att kunna uppnå bettstabilitet över tid. Detta är viktigt både ur belastnings- och parodontalprofylaktisk synvinkel.
I fronten finns det en estetisk vinst om originaldelarna kan behållas som alternativ till implantat. Det kan gälla både traumaskadade och parodontalt skadade bett.
De anser att samarbetet med Mats Larsson är ovärderligt.
– Han har en bred odontologisk kunskap och erfarenhet vilket gör att han ser möjligheter bortom sin egen specialitet. Mats har varit en stor inspirationskälla och fått oss att se möjligheterna med ortodonti i kombination med våra respektive specialiteter och på så sätt implementera alternativa lösningar för våra patienter.
Förhoppningar inför framtiden är enligt Nils-Henrik Melin och Anders Tillberg att det blir ett större och förbättrat samarbete med allmäntandvården.
– I dialog kan vi hitta nya och bättre lösningar på svåra kliniska problem. Vi hoppas också på större optimism hos kolleger när det gäller att satsa på tänder med reducerat fäste. Det är även önskvärt med en effektiv behandling av periimplantit.
 
Tillbaka till artikeln Aldrig för sent att fixa bettet

Upptäck mer