Annons

Annons

Sist släcker …

Det blir långa dagar men också gemenskap och skratt. André Rennstam, tandläkarstuderande i Malmö, sammanfattar första läsåret i bilder.

Hårt arbete, nya möten, kamratskap och glädje. Det är ingredienser i André Rennstams nya liv som blivande tandläkare.
André jobbade som frilansfotograf men tröttnade på osäkra inkomster. Nu går han andra terminen på tandläkarutbildningen i Malmö.
Han tycker om människomöten, hantverk och kreativitet. Att man kan räkna med jobb efter utbildningen har också varit avgörande för yrkesvalet, liksom att man kan utvecklas i yrket efter grundutbildningen.
[slideshow]
Under hösten blev det mycket plugg. Sedan blev dockan Oskar André Rennstams första patient.
– Det var så befriande att få göra något praktiskt efter en tung teoretisk höst, berättar han.
Arbetskläderna är inte så sexiga, men symboliserar ändå yrkesstolthet. André Rennstam är stolt över namnskylten han har fått som tandläkarstuderande.
– Skylten symboliserar det hårda arbetet inför antagningen och det förlösande när jag kom in på utbildningen.

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade