Annons

Annons

”Självklart ska vi vara med i debatten”

Hanna Bergendahl, nyutexaminerad tandläkare och anställd på folktandvården i Fruängen:

Hanna Bergendahl.

Hanna Bergendahl.


– I mitt arbete möter jag en hel del patienter med ett kritiskt synsätt som har frågor om fluor som kan vara svåra att bemöta, till exempel hur vi kan veta att ökningen av adhd och allergier inte beror på fluor. Jag skulle gärna vilja ha fler evidensbaserade argument som avdramatiserar den där lilla tandkrämsklicken och sätter den i perspektiv.
–Hur mycket fluor får vi till exempel i oss genom olika livsmedel eller när vi dricker ett glas mineralvatten? Självklart ska vi vara med i debatten. Jag tror inte att allmänheten förstår hur mycket fluoret har betytt, vi är så vana vid att ha bra tänder i dag. Men vi i branschen bör också rannsaka oss själva och fortsätta att studera potentiella risker.
–Jag vill inte stå där om tio år och helt ha avfärdat människors oro. Det är naivt att tro att vi vet exakt hur alla våra material påverkar människor.
Tillbaka till artikeln Nu ökar oron för fluor

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade