Annons

Annons

Testosteron under fostertiden ökar tandstorleken

Det manliga könshormonet testosteron påverkar storleken på både mjölktänder och permanenta tänder redan i fosterlivet. Det kan brittiska och australiensiska forskare visa efter att ha genomfört en ganska klurig studie. Forskarna har gjort avgjutningar av tänderna på 134 flickor mellan fyra års ålder till 16 års ålder och mätt dessa med en utrustning som klarar...

Det manliga könshormonet testosteron påverkar storleken på både mjölktänder och permanenta tänder redan i fosterlivet. Det kan brittiska och australiensiska forskare visa efter att ha genomfört en ganska klurig studie.
Forskarna har gjort avgjutningar av tänderna på 134 flickor mellan fyra års ålder till 16 års ålder och mätt dessa med en utrustning som klarar att mäta skillnader på 0,01 mm.
Men det var inte vilka flickor som helst utan den ena tvillingen i tvillingpar där 52 stycken var enäggstvillingar, 39 stycken tvåäggstvillingar där båda tvillingarna var flickor och slutligen 43 stycken tvåäggstvillingar där den andra tvillingen var en pojke. På så vis kunde forskarna jämföra om det var någon skillnad på tandstorleken hos flickor som varit utsatta för testosteron från sin tvillingbror och flickor som inte hade exponerats för det manliga könshormonet under fosterlivet. Och det var det.
Flickor som hade en tvillingbror hade signifikant större tänder, både mjölktänder och permanenta tänder. Störst effekt var det på de permanenta tänderna som i snitt var uppåt sex procent större hos de flickor som hade en tvillingbror.
Forskarna konstaterar att fyndet att flickor från tvåkönade tvillingpar har signifikant större tänder dels visar att testosteron påverkar tandanlagen och dels ger ett starkt stöd åt den så kallade tvilling testosteron transfer (TTT) hypotesen.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade