Det manliga könshormonet testosteron påverkar storleken på både mjölktänder och permanenta tänder redan i fosterlivet. Det kan brittiska och australiensiska forskare visa efter att ha genomfört en ganska klurig studie.
Forskarna har gjort avgjutningar av tänderna på 134 flickor mellan fyra års ålder till 16 års ålder och mätt dessa med en utrustning som klarar att mäta skillnader på 0,01 mm.
Men det var inte vilka flickor som helst utan den ena tvillingen i tvillingpar där 52 stycken var enäggstvillingar, 39 stycken tvåäggstvillingar där båda tvillingarna var flickor och slutligen 43 stycken tvåäggstvillingar där den andra tvillingen var en pojke. På så vis kunde forskarna jämföra om det var någon skillnad på tandstorleken hos flickor som varit utsatta för testosteron från sin tvillingbror och flickor som inte hade exponerats för det manliga könshormonet under fosterlivet. Och det var det.
Flickor som hade en tvillingbror hade signifikant större tänder, både mjölktänder och permanenta tänder. Störst effekt var det på de permanenta tänderna som i snitt var uppåt sex procent större hos de flickor som hade en tvillingbror.
Forskarna konstaterar att fyndet att flickor från tvåkönade tvillingpar har signifikant större tänder dels visar att testosteron påverkar tandanlagen och dels ger ett starkt stöd åt den så kallade tvilling testosteron transfer (TTT) hypotesen.
Annons
Annons
Testosteron under fostertiden ökar tandstorleken
Det manliga könshormonet testosteron påverkar storleken på både mjölktänder och permanenta tänder redan i fosterlivet. Det kan brittiska och australiensiska forskare visa efter att ha genomfört en ganska klurig studie. Forskarna har gjort avgjutningar av tänderna på 134 flickor mellan fyra års ålder till 16 års ålder och mätt dessa med en utrustning som klarar...