Annons

Annons

Undervisning kan minska gingivit hos gravida

En grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan minska alla kliniska tecken på gin­givit hos drabbade gravida kvinnor.

En grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan på åtta veckor signifikant minska alla kliniska tecken på gin­givit hos drabbade gravida kvinnor. Det kan amerikanska forskare visa efter att ha testat metoden på 120 gravida kvinnor i 16:e till 24:e graviditetsveckan.
Gingivit är ett vanligt problem under graviditeten där många kvinnor drabbas av allt svårare inflammation i tandköttet ju längre graviditeten går. Utvecklingen har kopplats samman med förändringar i nivåerna av könshormoner under graviditeten och gingiviten går väldigt ofta tillbaka efter förlossningen. Men inflammationen har också kopplats till utfallet av graviditeten och betraktas som en riskfaktor bland annat för att föda för tidigt.
Kvinnorna i studien undersöktes av en tandläkare som konstaterade gingiviten och de fick en rensning med ultraljud och manuell skrapning av tänderna. De fick sedan individuellt anpassad undervisning om oral hygien som upprepades efter fyra veckor. Forskarna ville betona egenvårdsaspekten och gav vid det första besöket kvinnorna ett egenvårdspaket med tandvårdsprodukter som de skulle använda hemma. Där fanns en eltandborste, tandkräm med tennfluorid, tandtråd, munsköljmedel innehållande cetylpyridin samt en informations-DVD.
Efter åtta veckor hade förekomsten av plack och gin­givit minskat signifikant och på motsvarande sätt hade även sonderingsdjup och klinisk fästenivå förbättrats signifikant. Forskarna kunde även se en tendens till minskad förekomst av för tidigt födda barn hos de behandlade kvinnorna, men studien var inte gjord för att mäta detta utan forskarna efterlyser större kliniska studier.

Upptäck mer

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade

Han ska hjälpa KI genom krisen

För första gången någonsin är en tandläkare dekan för all forskning på Karolinska institutet (KI). Det är en direkt följd av Macchiariniskandalen.

Okategoriserade