Annons

Annons

Undervisning kan minska gingivit hos gravida

En grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan minska alla kliniska tecken på gin­givit hos drabbade gravida kvinnor.

En grundlig rengöring, två undervisningstillfällen samt ett paket med tandvårdsprodukter kan på åtta veckor signifikant minska alla kliniska tecken på gin­givit hos drabbade gravida kvinnor. Det kan amerikanska forskare visa efter att ha testat metoden på 120 gravida kvinnor i 16:e till 24:e graviditetsveckan.
Gingivit är ett vanligt problem under graviditeten där många kvinnor drabbas av allt svårare inflammation i tandköttet ju längre graviditeten går. Utvecklingen har kopplats samman med förändringar i nivåerna av könshormoner under graviditeten och gingiviten går väldigt ofta tillbaka efter förlossningen. Men inflammationen har också kopplats till utfallet av graviditeten och betraktas som en riskfaktor bland annat för att föda för tidigt.
Kvinnorna i studien undersöktes av en tandläkare som konstaterade gingiviten och de fick en rensning med ultraljud och manuell skrapning av tänderna. De fick sedan individuellt anpassad undervisning om oral hygien som upprepades efter fyra veckor. Forskarna ville betona egenvårdsaspekten och gav vid det första besöket kvinnorna ett egenvårdspaket med tandvårdsprodukter som de skulle använda hemma. Där fanns en eltandborste, tandkräm med tennfluorid, tandtråd, munsköljmedel innehållande cetylpyridin samt en informations-DVD.
Efter åtta veckor hade förekomsten av plack och gin­givit minskat signifikant och på motsvarande sätt hade även sonderingsdjup och klinisk fästenivå förbättrats signifikant. Forskarna kunde även se en tendens till minskad förekomst av för tidigt födda barn hos de behandlade kvinnorna, men studien var inte gjord för att mäta detta utan forskarna efterlyser större kliniska studier.

Upptäck mer