Annons

Annons

Veronica valde privattandvården

Veronica Borgh gick ut tandläkarhögskolan i Umeå i januari 2008. Sedan dess har hon blivit privattandläkare i Östersund – och mamma.

Tandläkartidningen skrev om Veronica Borgh 2006 när hon blev årets student i Umeå. Enligt prismotiveringen uppskattades hon av både patienter och personal för att hon var professionell och hade ett trivsamt sätt. Hon beskrevs som omsorgsfull och mycket skicklig. Hon var alltid väl förberedd och noggrant påläst.
Innan hon började studera valde hon mellan läkare och tandläkare.
– Jag funderade på vad som skulle passa mig bäst. Jag är väldigt praktiskt lagd, så det kändes som om tandläkare passade mig bättre. Jag har aldrig ångrat mig en sekund, säger hon.
Veronica Borgh och hennes sambo Jan Gudmundson gick i samma klass på tandläkarutbildningen i Umeå. Båda var från Östersund och när de var färdiga var det naturligt att flytta hem.
Veronica började arbeta på en privatklinik inom Praktikertjänst och Jan på folktandvården. Efter ett år ute i arbetslivet fick de dottern Agnes, som i dag är två och ett halvt.
I början var Veronica assisterande tandläkare. För ett år sedan fick hon sitt eget kostnadsställe.
 

Hittat rätt

Veronica är en av fyra tandläkare på kliniken och jobbar med två fasta tandsköterskor, oftast i ett behandlingsrum, men ibland i två.
– Jag har bra stöd av mina kolleger och allt har gått smidigt. Jag har hittat rätt yrke och trivs jättebra, berättar Veronica Borgh.
– Jag kände ganska tidigt att det skulle passa mig bättre att jobba privat än inom folktandvården. Mina svärföräldrar är privattandläkare och det är möjligt att det har påverkat mitt val.
Hon har alltid tyckt om att leda. Ekonomi och administration intresserar henne också.
– Jag är väldigt nöjd med valet att bli privattandläkare.
 

Hinner inte bli protetiker

Veronica har haft planer på att bli protetiker men är inte lika övertygad om att det blir av, som hon tidigare har varit.
– Det är i alla fall inte aktuellt just nu. Jag är himla tillfreds med min situation och vill bara njuta av det innan jag tar nästa steg. Jag vill utvecklas som allmäntandläkare och företagare först. Jag har fortfarande mycket att lära mig och ser fram emot det.
Även privatlivet tar tid. Veronica och Jan har flyttat till ett nybyggt hus.
– Vi behöver få möblerat hemma!
Dentatuspriset till årets student var på 5 000 kronor. Minns du vad du använde pengarna till?
– Vi åkte till fjällen med kurskamraterna i Umeå. Jag tror att pengarna gick åt till det, säger

Upptäck mer

Objektiv och subjektiv tuggförmåga hos äldre

Hos många äldre patienter finns behov utav väl övervägd protetisk terapi, med avsikt att åter-ställa eller bevara god oral funktion. Syftet med detta forskningsprojekt är att klarlägga vilka faktorer som är betydelsefulla för en äldre individs objektiva och subjektiva tuggförmåga.

Okategoriserade

Endodontiska spolvätskor och rotfyllningsmaterial

Avsikten med rotfyllning är att förhindra inträngning av bakterier i rotkanalen, liksom näringstillförsel och tillväxt av kvarvarande bakterier i kanalen. Artikeln handlar om instrumenteringstekniker, de vanligaste spolvätskorna samt egenskaper hos kärnmaterial och sealers. Det finns flera kärn- och sealermaterial med olika kemiska och biologiska egenskaper. En tät och fullständig rotfyllning med koronal förslutning och adekvat restaurering är av avgörande betydelse för en lyckad behandling

Okategoriserade

Endodontisk behandling av traumaskadad ök incisiv

En 16-årig pojke har trångställning i båda käkarna och ska utredas inför ortodontibehandlingen. På röntgen uppvisar tand 21 en vidgning av pulparummet samt en apikal radioluscens och en remiss skickas till avdelningen för endodonti. Tanden diagnostiseras som nekrotisk med apikal parodontit och med tillägget intern resorption.

Okategoriserade

Med känsla för hantverket

Sjöholm bestämde tidigt att ägna sitt yrkesliv åt tandvård. Det var ingen slump; hennes pappa arbetade nämligen som tandläkare, och hon själv tillbringade mycket tid på praktiken i unga år, både som tandsköterska, städerska och alltiallo. I samma byggnad låg även ett dentallaboratorium, och det var där hon tyckte att det mest intressanta hände, och...

Okategoriserade