9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare
Sjukhustandläkare Anna Hartwig har gått en treårig utbildning i orofacial medicin, som nu blir specialitet. Foto: Per Knutsson

9 tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

Tema specialist 6 apr 2016
Dela artikeln
Har du ett genuint människointresse och en stor empatisk förmåga? Är du tålmodig, flexibel, nyfiken och noggrann? Då passar du kanske som sjukhustandläkare.

Anna Hartwig, sjukhustandläkare i Örebro, älskar sitt jobb. Det är blandningen som gör jobbet kul, tycker hon.

– Sjukhustandvård är ett jättespännande område. Jag gillar bredden och att det finns många infallsvinklar, säger Anna Hartwig.

Anna Hartwig Ålder: 36 år. Titel: Övertandläkare. Jobb: 70 procent på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, 30 procent på Kunskapscentrum för äldres munhälsa i Örebro. Utbildning: Tandläkarutbildning, Stockholm, examen 2006. Treårig utbildning i orofacial medicin, examen 2015. Bor: I Örebro. Familj: Man och två barn. Fritid: Umgås med familj och vänner, läser, reser och gillar friluftsliv. Foto: Per Knutsson

Anna Hartwig
Ålder: 36 år.
Titel: Övertandläkare.
Jobb: 70 procent på käkkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, 30 procent på Kunskapscentrum för äldres munhälsa i Örebro.
Utbildning: Tandläkarutbildning, Stockholm, examen 2006. Treårig utbildning i orofacial medicin, examen 2015.
Bor: I Örebro.
Familj: Man och två barn.
Fritid: Umgås med familj och vänner, läser, reser och gillar friluftsliv.
Foto: Per Knutsson

En del patienter har oralmedicinska problem, till exempel munslemhinneförändringar. Andra behöver bli infektionsfria inför större operationer.

Anna behandlar också många patienter under narkos. De kan vara extremt tandvårdsrädda eller ha kognitiva funktionsnedsättningar.

Det blir även en del dentoalveolär kirurgi samt akuttandvård för patienter som ligger på sjukhuset. De kan ha tandvärk, skavande proteser eller problem till följd av strålning eller stora ingrepp i huvud-hals-området.

Anna Hartwig har gått en treårig utbildning i orofacial medicin för sjukhustandläkare. Den är upplagd som en specialistutbildning och ger en fördjupning i prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd hos patienter med systemsjukdomar och funktionshinder.

– Bara för att orofacial medicin ännu inte är en specialitet, betyder det inte att den kräver mindre än de befintliga specialiteterna. Därför är det viktigt med en strukturerad utbildning, annars skulle man få gissa sig till vad som behövs och plocka ihop kurser själv, säger hon.

Anna har gått ett antal diplomkurser inom ramarna för utbildningen: internmedicin, gerodonti, radiologi, onkologi, mikrobiologi, psykologi/psykiatri, farmakologi, oral patologi, samhällsodontologi, vetenskapsmetodik och pedagogik.

Andra kursmoment har handlat om lustgassedering, hantering av akuta situationer, oral motorik, habilitering och rehabilitering, etik, kariologi och immunologi, bland annat.

Dessutom tjänstgjorde hon 14 veckor på medicinkliniken och fem veckor på öron-näsa-hals. I övrigt jobbade hon som sjukhustandläkare under utbildningens gång.

Är du nöjd med utbildningen?

– Ja, jag är larvigt nöjd med utbildningen! Det bästa är kanske att jag har fått ett kontaktnät med sjukhustandläkare på andra orter – och även vänner för livet. Men under vissa perioder har det varit väldigt mycket. Med småbarn hemma har det krävts en snäll familj som ställt upp.

Trivs du som sjukhustandläkare?

– Jag har världens bästa jobb och älskar min arbetsplats!
Janet Suslick

Tips till dig som vill bli sjukhustandläkare

1. Utmaningar. Är du intresserad av att jobba med svårt sjuka patienter, personer med kognitiv funktionsnedsättning eller gravt tandvårdsrädda? Då kan jobbet som sjukhustandläkare passa dig.

2. Individanpassat. Sjukhustandläkaren jobbar med hela människan. Behandlingen måste många gånger anpassas efter individen för att kunna fungera.

3. Brokig skara. Eftersom sjukhustandläkare inte är specialister, varierar deras yrkeserfarenheter och formella meriter. Inriktningarna och arbetsupp-gifterna inom sjukhustandvården skiftar också mellan olika kliniker och orter.

4. Auskultation. Sjukhustandvård skiljer sig ganska mycket från allmäntandvård. För att ta reda på om det passar dig, kontakta en sjukhustandläkare och ställ frågor. Att auskultera är ett bra sätt att få en känsla för hur jobbet är i praktiken.

5. Erfarenhet. Innan du jobbar inom sjukhustandvården behövs några års erfarenhet som allmäntandläkare.

6. Kurser. För att jobba som sjukhustandläkare behövs kunskaper i medicinska ämnen och lustgassedering, bland annat. Att gå kurser är ett bra sätt att komma igång. En diplomkurs i internmedicin är till exempel meriterande.

7. Nätverk. Ett sätt att komma i kontakt med sjukhustandläkare är att delta i utbildningsdagarna som ordnas av Svensk förening för Orofacial Medicin.

8. Utbildning. Det finns en treårig utbildning i orofacial medicin. Eftersom orofacial medicin inte är en specialitet i Sverige i dag, är den inte en regelrätt specialistutbildning, men den har samma upplägg och håller motsvarande nivå. Klinisk tjänstgöring blandas med teori och praktik. Förutom diplomkurser ingår auskultationer, randutbildningar, vetenskapliga studier, fallpresentationer och seminarier, bland annat.

9. Visa intresse. Om du är intresserad av att gå den systematiserade utbildningen i orofacial medicin, diskutera det med chefen. Utbildningen finns i dag i nio landsting.

Källor: Anna Hartwig, www.som.nu

 

Förening för orofacial medicin

* Svensk förening för Orofacial Medicin (SOM) är en sammanslagning av två tidigare organisationer: Svensk sjukhustandläkarförening och Svenska Oralmedicinska Sällskapet.

* SOM ger ut en tidning och ordnar utbildningsdagar ett par gånger om året.

* Distanskonsultationer om svåra och intressanta fall inom oral medicin (SOMNET) ordnas också. Mats Jontell, professor i Göteborg, ligger bakom verksamheten.

* Läs mer: www.som.nu

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tips till dig som vill bli specialist"

8 tips till dig som vill bli bettfysiolog

TEMA SPECIALIST Daniel Ovesson är nyutbildad specialist i bettfysiologi. Hans patienter har ofta mångfasetterade besvär. Det kan ta tid att lindra deras smärta, men det är roligt att lyckas.
6 apr 2016

9 tips till dig som vill bli endodontist

Tema specialist Första tentan i endodonti var den enda han inte klarade på första försöket under grundutbildningen. Det sporrade Roberto Vidana att bli endodontist.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli käkkirurg

Tema specialist Choung Ly tränade kampsport tidigare, men nu är det slut med det. Som käkkirurg måste han vara rädd om sina fingrar.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli odontologisk radiolog

Tema specialist Katarina Rydin har alltid varit intresserad av diagnostik. I dag är hon specialist i odontologisk radiologi i Sundsvall.
6 apr 2016

7 tips till dig som vill bli ortodontist

Tema specialist Goda förebilder påverkade både yrkesvalet och inriktningen för Karolina Mikkelä Stange, ortodontist i Nässjö. Som barn gillade hon sina tandläkare, och under ungdomsåren gick hon hos en trevlig tandreglerare.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli pedodontist

Tema specialist – Det är inte tråkigt på jobbet någon dag. Jag vaknar på morgonen och tycker att det är riktigt trevligt att gå dit, säger Henrik Olsson om sitt jobb vid avdelningen för pedodonti på Tandvårdshögskolan i Malmö.
6 apr 2016

10 tips till dig som vill bli parodontolog

Tema specialist Lena Brungs fick sin specialistutbildning serverad på ett silverfat. Det är hon tacksam för i dag.
6 apr 2016

8 tips till dig som vill bli protetiker

Tema specialist – Jag är lyckligt lottad. Jag får göra det jag tycker är allra roligast, och får kalla det för arbete också, säger Jenny Petersson, specialist i oral protetik i Borås.
9 okt 2015

11 tips till dig som vill bli privat specialist

Tema specialist – Att vara privat specialist ger många möjligheter att utvecklas. Jag jobbar hårt, men det är en enorm förmån att kunna utforma vården som jag själv vill, säger Annika Sahlin-Platt, parodontolog i Stockholm.
3 maj 2016

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch