”Självklart ska vi vara med i debatten”

Tema fluor 11 mar 2015
Dela artikeln
Hanna Bergendahl, nyutexaminerad tandläkare och anställd på folktandvården i Fruängen:
Hanna Bergendahl.

Hanna Bergendahl.

– I mitt arbete möter jag en hel del patienter med ett kritiskt synsätt som har frågor om fluor som kan vara svåra att bemöta, till exempel hur vi kan veta att ökningen av adhd och allergier inte beror på fluor. Jag skulle gärna vilja ha fler evidensbaserade argument som avdramatiserar den där lilla tandkrämsklicken och sätter den i perspektiv.

–Hur mycket fluor får vi till exempel i oss genom olika livsmedel eller när vi dricker ett glas mineralvatten? Självklart ska vi vara med i debatten. Jag tror inte att allmänheten förstår hur mycket fluoret har betytt, vi är så vana vid att ha bra tänder i dag. Men vi i branschen bör också rannsaka oss själva och fortsätta att studera potentiella risker.

–Jag vill inte stå där om tio år och helt ha avfärdat människors oro. Det är naivt att tro att vi vet exakt hur alla våra material påverkar människor.

Tillbaka till artikeln Nu ökar oron för fluor

Text: Karin Tideström

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch