Nyheter

0
Skräckexemplet. Såhär kan det se ut när en patient med implantat inte sköter munhygienen. Bilden togs ett halvår efter utlämningen, i samband med att patienten fick akuta problem.

Skräckexemplet. Såhär kan det se ut när en patient med implantat inte sköter munhygienen. Bilden togs ett halvår efter utlämningen, i samband med att patienten fick akuta problem.

Implantat inte alltid bästa valet

Avtagbar eller fast protetik? Ska konstruktionen stödjas på tänder eller implantat? Ta god tid på dig att diskutera alternativ med äldre patienter.

Det råder Pär Almqvist, specialist i oral protetik på Specialistkliniken för Dentala Implantat i Nacka i Stockholms län.

– Implantat är inte bäst i alla lägen, säger han.

Var femte patient som får tandimplantat väntas få periimplantit inom tio år. Ett sätt att minska problemet är att vara mer sparsam med att sätta implantat, anser Pär Almqvist.

Resonera om alternativ

Äldre vill vara symtomfria, ha god tuggfunktion och ha ett naturligt utseende. Dessutom vill de att protetiska konstruktioner ska vara lätta att sköta.

Implantat är en möjlighet, men det finns alternativ. För- och nackdelar ska övervägas.

– Hög ålder i sig är inte kontraindicerande för implantat. Däremot kan dålig allmänhälsa, bristande kooperation och orimliga förväntningar vara det, säger Pär Almqvist.

Han ger tre grundläggande råd till tandläkare inför implantatbehandlingar av äldre patienter:

* Lägg ned tid på ett omfattande utredningsarbete. Överväg noga fasta, tandstödda konstruktioner.

* Om valet faller på implantat, använd tvåstegskirurgi med långa läkningstider.

* Cementera aldrig fast stora implantatstödda konstruktioner och var noga med den hygieniska utformningen.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 7 2012. Artikeln ingår i Munhälsa hela livet, Tandläkartidningens artikelserie om tandvård för äldre.

 

En läsare har kommenterat artikeln

 1. Lars Åke Öhman skriver:

  Bilden ovan är ju eg ingen skräckbild! Tänk om det hade varit tandstödda broar istället. DÅ hade mycket kunna hända. Nu gör man rent och gingivan läker! Ingen rotytekaries alls.
  Jag är inte rädd för implantatprotetik på äldre.

Skriv en kommentar

Vi välkomnar kommentarer till artiklar på tandlakartidningen.se. Dina åsikter, synpunkter och kunskaper är viktiga för oss men vi vill att kommentarerna håller en god och konstruktiv ton.

Kommentarer till artiklarna förutsätts skrivas i första hand av personer med yrkesmässig anknytning till ämnet.

För att kommentera måste du registrera dig genom att ange ditt namn och din mejladress. Du får vara anonym men tänk på att din kommentar får mer tyngd om du skriver den under ditt riktiga namn. Observera att du själv är ansvarig för det du låter publicera i kommentarsfältet på tandlakartidningen.se.

Bekräfta din kommentar

Observera att du måste klicka på en länk i mejlet som skickas till e-postadressen som du har angivit för att din kommentar ska bli synlig för andra läsare.

 • Följ
  Tandläkartidningen
  Twitter
 • Tandläkartidningen på Facebook

Mobilanpassning
AV
Mobilanpassning
AV

Du har klickat på en artikel på Tandläkartidningen+.
Här finns exklusivt material för Tandläkartidningens prenumeranter och Tandläkarförbundets medlemmar. För att nå det krävs inloggning.
Är du prenumerant loggar du in med ditt prenumerantnummer (finns på din faktura).
Är du medlem loggar du in med ditt personnummer.

Problem med inloggningen? Kontakta webbredaktören: linda.persson@tandlakarforbundet.se
Prenumerera på Tandläkartidningen Bli medlem i Tandläkarförbundet