Alla tandceller identifierade hos möss och människor
Forskare från Sverige, Österrike och USA har kartlagt cellerna i tändernas uppbyggnad hos möss och människor. Foto: Colourbox

Alla tandceller identifierade hos möss och människor

Forskning 30 nov 2020
Dela artikeln
Forskare har i detalj kartlagt cellerna i tändernas uppbyggnad hos möss och människor. Nu finns resultaten som interaktiva och sökbara atlaser.

Med hjälp av en enkelcells-RNA-sekvenseringsmetod och genetisk spårningsteknik har forskare från Sverige, Österrike och USA kartlagt cellerna i tändernas uppbyggnad hos möss och människor.

Musens framtand, som växer kontinuerligt och hela tiden förnyas, har studerats ingående tidigare, men aldrig med så avancerade metoder, vilket gjort att forskarna nu har kunnat hitta flera nya celltyper både hos möss och människor. En del av fynden kan förklara vissa komplicerade delar av immunsystemet i tänderna, medan andra, mer detaljerat, kan visa hur bildandet av tandemaljen går till.

Resultaten har gjorts allmänt tillgängliga i form av sökbara interaktiva användarvänliga atlaser över både muständer och humana tänder. Detta bör vara en användbar källa för forskare som är intresserade inte enbart av tandbiologi, utan också av utvecklings- och regenerativ biologi i allmänhet, enligt forskarna.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch