Allt fler specialister i orofacial medicin
Ulf Mattsson blev landets första specialist i orofacial medicin, men nu har han fått sällskap av ett antal kollegor. Foto: Eva-Britt Magnusson Sundström

Allt fler specialister i orofacial medicin

Ny specialitet 11 mar 2019
Dela artikeln
Snart har ett 20-tal tandläkare blivit specialister i orofacial medicin. I dag publicerar Tandläkartidningen hela listan.

Orofacial medicin blev specialitet 1 juni 2018. I september förra året skrev Tandläkartidningen om Ulf Mattsson, övertandläkare i Karlstad, som blev Sveriges allra första tandläkare med specialistkompetens i orofacial medicin.

Snart har han fått sällskap av ett 20-tal kollegor med den nya titeln. Följande tandläkare har fått specialistbevis i orofacial medicin fram till sista februari 2019:

* Carl Johan Blomgren
* Anders Carl-Otto Brahm
* Pia Birgitta Gabre
* Vegard Garsjö
* Lars Einar Grundström
* Markus Teodor Höglund
* Sofie Anna Magdalena Jansson
* Dan Erik Tommy Lucht
* Ulf Henrik Mattsson
* Mari Ulrika Iréne Nilsson
* Wivi-Anne Anne-Mone Sjöberg Andersson
* Julia Kristina Skallsjö
* Anna Katarina Sparrman Fröjd
* Marika Pia Kristina Storskrubb
* Carl Fredric Gunnar Thyberg
* Ida Katarina Vastesson
* Ingrid Maria Westin
* Ante Robert Zakrisson

Inger von Bültzingslöwen, en av eldsjälarna bakom den nya specialiteten och tidigare ordförande i ämnesrådet inom Svensk förening för orofacial medicin (SOM) har tidigare uppskattat att ett 50-tal tandläkare kommer att vara specialister i orofacial medicin inom ett par år.

Förutom tandläkarna som har gått den treåriga utbildningen i orofacial medicin som fanns innan specialiteten formellt fanns på plats finns erfarna sjukhustandläkare som har gått många kurser inom ämnesområdet, men vissa personer kan behöva komplettera sin utbildning för att få specialistbevis.

Det är Socialstyrelsen som beviljar bevis om specialistkompetens.
Janet Suslick

FAKTA - Svensk förening för orofacial medicin (SOM)

* I styrelsen ingår: Wivi-Anne Sjöberg Andersson (ordförande), Inger Wårdh (vice ordförande), Marika Storskrubb (kassör), Anna Hartwig (sekreterare), Magnus Almgren, Pedro Rosa och Markus Höglund.

* SOM ger ut en tidning, ordnar utbildningsdagar ett par gånger om året och delar ut stipendier, bland annat.

* SOM är en sammanslagning av två tidigare organisationer: Svensk sjukhustandläkarförening och Svenska oralmedicinska sällskapet.

* Läs mer: www.som.nu

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch