Bara kvinnor blir årets studenter – igen
Andrea Bergengren, Lotta Moberg, Olivia Ceder och Ida Risnert får pris som årets studenter 2017 vid årets odontologiska riksstämma.

Bara kvinnor blir årets studenter – igen

Riksstämman 2017 8 nov 2017
Dela artikeln
För andra året i rad blir det fyra kvinnliga tandläkarstuderande som får 10 000 kronor vardera när Dentatus pris till årets studenter 2017 delas ut på årets odontologiska riksstämma.

Årets student väljs ut av lärarna på respektive tandläkarutbildning. Skolorna bedömer studenternas prestationer i förhållande till kriterierna för priset. Att det ska vara en jämn eller representativ andel kvinnor och män som får utmärkelsen är inget skolorna tänker på.

– Vi väger inte in kön som en aspekt utan väljer den studerande som flest lärare nominerar och som visat goda studieresultat och ett föredömligt patientomhändertagande, berättar Anders Wänman, prefekt i Umeå.

På de andra studieorterna resonerar man på ungefär samma sätt.

– När vi väljer ut ”årets bästa student” ser vi enbart till prestationen. Att det två år i rad blivit kvinnliga studenter är inte märkligt. På tandläkarutbildningen vid KI, liksom vid de andra lärosätena, antas fler kvinnliga studenter är manliga, säger Margareta Hultin, grundutbildningsansvarig på Karolinska institutet.

Peter Lingström, professor vid odontologen i Göteborg, ger samma förklaring:

– De senaste årens val återspeglar könsfördelningen inom aktuella kurser då nästan 70 procent är kvinnliga studerande.

Anders Hedenbjörk Lager, programansvarig för tandläkarutbildningen i Malmö, är inte heller förvånad.

– Om du kikar längre bak i tiden framgår det att vi har rekommenderat en jämn fördelning av kvinnor och män till Dentatuspriset, säger han.

Andrea Bergengren: ”Mycket hedrande att få detta pris.”

ANDREA BERGENGREN är årets student i Malmö.

– Det känns superroligt och såklart mycket hedrande att få detta pris, säger Andrea, som går termin 9.

Hon tror att en del av förklaringen till att hon får priset är att hon trivs väldigt bra med sina kurskamrater.

– Jag tror att en annan anledning till att jag får priset är att mitt intresse för utbildningen och yrket avspeglas i mitt arbete, berättar hon.

Enligt prismotiveringen visar hon stor omsorg om patienterna och är alltid väl förberedd inför behandlingar. ”Hon ställer dessutom alltid upp, med stort engagemang, när kurskamrater behöver hjälp på kliniksal.”

Vad ska du använda pengarna till?
– Jag tänkte nog unna mig en resa i examenspresent, säger hon.

Lotta Moberg: ”Unnar mig en flaska bättre bubbel.”

LOTTA MOBERG är årets student i Stockholm.

Hon går termin 9 på utbildningen.

– Det känns väldigt smickrande och roligt att få priset, tycker Lotta Moberg.

Varför tror du att du får priset?
– Jag hoppas att jag blir årets student för att nomineringskommittén uppmärksammat att jag jobbat hårt för att bli duktig, men jag hoppas framförallt att de som valde mig tycker att jag är en schysst kurskamrat, säger hon.

Enligt prismotiveringen tillämpar hon teoretiska och kliniska kunskaper ”på ett synnerligen moget och mycket omdömesgillt sätt”. Hennes förmåga till självständig reflektion lovordas, och hon genomför sina patientbehandlingar med ”stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet”.

Lotta vet ännu inte vad hon ska använda prispengarna till.

– Men under tiden jag funderar får jag nog unna mig en flaska bättre bubbel i alla fall.

Olivia Ceder: ”Tänker sätta lite guldkant på studentlivet.”

OLIVIA CEDER är årets student i Göteborg.

Hon går sista terminen på tandläkarprogrammet.

– Det känns jätteroligt att få priset! Jag är glad och tacksam, berättar hon.

– Jag tror att jag får priset för min ödmjukhet, mitt patientomhändertagande och min vilja att utvecklas, säger hon.

I prismotiveringen står det:

”Olivia har ett mycket fint patientomhändertagande där hon alltid är väl förberedd, arbetar strukturerat, självständigt och omsätter väl sina teoretiska kunskaper i det praktiska arbetet. Hon uppvisar även ett mycket gott bemötande mot sina kolleger och personal.”

Vad ska du använda pengarna till?
– Jag tänker sätta lite guldkant på studentlivet den sista månaden, förklarar Olivia Ceder.

Ida Risnert: ”Kan inte vara lätt att välja med tanke på mina duktiga kursare.”

IDA RISNERT är årets student i Umeå.

Hon går termin 10. Hon känner sig glad och hedrad att bli utvald som årets student.

– Det kan inte varit lätt att välja med tanke på mina fantastiskt duktiga kursare, säger hon.

Varför tror du att du får priset?
– Jag har tidigare vårderfarenhet och har fått möta patienter i olika skeden av livet, vilket jag tror har hjälper mig i bemötandet av patienter i min roll som blivande tandläkare. Jag vill att patienterna som kommer till mig ska, förutom att få en bra behandling, även känna sig sedda och trygga, berättar Ida Risnert.

Enligt prismotiveringen har Ida i den kliniska verksamheten visat att hon ”har god förmåga till reflektion, är väl förberedd inför patientbehandlingen och arbetar självständigt, moget och säkert.” Det står också att hon är empatisk och tar hand om sina patienter på ett föredömligt sätt samt samarbetar bra med studenter, lärare, sköterskor och annan personal. Motiveringen nämner även att hon har ett vetenskapligt förhållningssätt, som syns i examensarbetet.

För en del av prispengarna tänker hon bjuda med sin sambo till Stockholm och riksstämman eftersom han har stöttat henne under hela utbildningen.

Janet Suslick

Årets studenter

Vad? Årets odontologiska riksstämma – invigning och prisutdelning.

Vem? Andrea Bergengren, Lotta Moberg, Olivia Ceder och Ida Risnert.

När? Onsdag den 15 november klockan 16.15.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2017"

Olikheter inom ortodonti undersöks i ny studie

Ny undersökning Hur bedöms behovet av ortodonti inom barn- och ungdomstandvården på olika håll i Sverige? En ny undersökning ska ta reda på det.
24 nov 2017

Branschen satsar stort

Riksstämman 2017 Fackmässan Swedental har blivit ett årligt evenemang som branschens större aktörer har svårt att ställa sig utanför. Men de egentliga effekterna av att delta är svåra att beräkna.
22 nov 2017

Cad/Cam-pionjärer får dubbla priser

Riksstämman 2017 I onsdags tog Agneta Odén och Matts Andersson emot Forssbergs pris i samband med invigningen av årets odontologiska riksstämma. I dag belönas de även med Sverkerpriset.
17 nov 2017

Antibiotikaförskrivningen fortfarande för hög

Riksstämman 2017 Tandvården i Västerbotten, Gävleborg och Örebro förskriver minst antibiotika i Sverige. Stockholm, Skåne och Västmanland förskriver mest.
16 nov 2017

Pris till pionjärer inom CAD/CAM

Riksstämman 2017 Nya starkare material och en auto­matiserad tillverkningsprocess för tandhättor. Forssbergs pris 2017 går till en kombination av ingenjörsvetenskap och odontologi som har förändrat branschen.
16 nov 2017

Hon får priset för bästa avhandling

Riksstämman 2017 – Det känns som att jag svävar på moln. Det är en oerhörd bekräftelse, säger Maria Garoff, som får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
16 nov 2017

Screening kan förebygga sjukdom

Riksstämman 2017 Tandvården kan spela en viktig roll för att identifiera högt blodtryck och diabetes hos medelålders och äldre patienter. Det berättade Göran Friman när han presenterade sin forskning vid årets odontologiska riksstämma.
15 nov 2017

Föreläsare belönas för energi och engagemang

Riksstämman 2017 Per Alstergren och Carin Starkhammar-Johansson får var sitt föresläsarstipendium när årets odontologiska riksstämma invigs i Stockholm den 15 november.
10 nov 2017

Multinationellt på årets riksstämma

Riksstämman 2017 Forskning är internationell. Det märks på årets odontologiska riksstämma, som satsar extra på inbjudna föreläsare från olika länder.
26 okt 2017

De vill förstå varför vi gör som vi gör

Riksstämman 2017 Hur sprids kunskap på arbetsplatsen och hur gör man för att få till bestående förbättringar. Det har forskarparet John Gabbay och Andrée le May undersökt i sina studier.
14 nov 2017

Han vet vad röntgenbilden visar

Riksstämman 2017 Hur väljer man rätt röntgenmetod för att få bästa möjliga precision i sina diagnoser? Det kommer röntgenspecialisten Keith Horner att tala om under årets riksstämma.
13 nov 2017

Protetik är hans passion

Riksstämman 2017 Mauro Fradeani känner samma passion och entusiasm för protetik som han gjorde i början av sin karriär. På årets odontologiska riksstämma talar han om ”den protetiska revolutionen”.
8 nov 2017

Rättsodontologin viktig för mänskliga rättigheter

Riksstämman 2017 Tänder är viktiga för att kunna fastställa identiteten hos den som inte kan tala för sig själv. Sakher AlQahtani arbetar för att sprida kunskap om rättsodontologi.
10 nov 2017

Så gör du bättre kompositfyllningar

Riksstämman 2017 Majoriteten av kompositfyllningarna som görs på vanliga kliniker fungerar sämre än amalgamfyllningar, enligt Jason Smithson, allmäntandläkare i Cornwall, England.
30 okt 2017

Hans mål är att återskapa vital pulpa

Riksstämman 2017 Kan regenerativ endodonti bli framtidens lösning när unga permanenta tänder går i nekros på grund av trauma? Monty Duggal berättar om de senaste årens forskning på området.
27 okt 2017

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch