Födelsevikt tycks inte påverka kariesrisken
Olika studier har gett olika svar kring om för tidigt födda barn eller barn med låg födelsevikt har en ökad risk för att utveckla tidig karies. Foto: Colourbox

Födelsevikt tycks inte påverka kariesrisken

Forskning 26 feb 2020
Dela artikeln
Barn med låg födelsevikt verkar inte ha en högre risk att drabbas av karies. Det konstaterar brasilianska forskare i en systematisk översikt.

Frågan huruvida för tidigt födda barn eller barn med låg födelsevikt har en ökad risk för att utveckla tidig karies har diskuterats. Olika studier har gett olika resultat.

Ett problem är att både karies, prematura födslar och låg födelsevikt återfinns i högre utsträckning hos underprivilegierade i samhället.

Nu kan dock brasilianska forskare genom en systematisk översikt och metaanalys av totalt 60 observationsstudier visa att barn som är födda för tidigt eller med låg födelsevikt inte verkar ha en högre risk att drabbas av karies i förskoleåldern jämfört med sina fullgångna och normalviktiga jämförelsebarn.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch