Här är årets studenter 2020
Hanna Dahl, Evelina Svanelind, Freja Håkansson och Linda Liljeblad blir årets studenter. De uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma.

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 4 nov 2020
Dela artikeln
Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.

Evelina Svanelind är årets tandläkarstudent i Umeå.

”Evelina har under sin studietid visat förmåga att integrera goda teoretiska, kliniska kunskaper och färdigheter. Hon har hon ett empatiskt förhållningssätt, kommunicerar professionellt och pedagogiskt med patienterna och behandlar dem med största omtanke och respekt”, enligt prismotiveringen från institutionen för odontologi.

Hur känns det att få priset?
– Jag är väldigt överraskad med tanke på alla duktiga kurskamrater jag har, men jag är glad och tacksam och det är otroligt hedrande att få ta emot denna utmärkelse, säger Evelina Svanelind.

Varför tror du att du får priset?
– Jag försöker att alltid ha ett positivt bemötande till patienter och medarbetare, och tycker det är roligt att lära mig nya saker för att utvecklas inom yrket, vilket jag hoppas märks.

Vad ska du göra med pengarna?
– Först och främst vill jag på något vis uppmärksamma mina nära och kära som alltid stöttar och tror på mig. Sen kanske det blir någon examenspresent till mig själv, en hövdinghjälm står högt upp på önskelistan.

Hanna Dahl är årets tandläkarstudent i Malmö.

Det motiveras på följande sätt:
”Hanna uppvisar god klinisk färdighet och ett professionellt samt även empatiskt förhållningssätt gentemot sina patienter. Sålunda visar Hanna prov på många av de värdefulla egenskaper som är en förutsättning för att bli en god representant for vårt yrke.”

Hur känns det att få priset?
– Det känns overkligt och fantastiskt roligt! Jag är väldigt hedrad och överraskad då jag omges utav många duktiga kursare. Vi är flera som hade kunnat dela detta pris, säger Hanna Dahl.

Varför tror du att du får priset?
– Jag hoppas att det syns att jag tycker att denna utbildning är så himla rolig! Jag gillar verkligen kombinationen av det sociala och det hantverksmässiga i patientbehandlingen och jag lägger ner mycket tid på att förstå teorin bakom.

Vad ska du göra med pengarna?
– En del av mig vill direkt boka bord på restaurang Noma i Köpenhamn då mat är en av mina stora passioner, den andra delen är mer sparsam. Vi får se om det blir magen eller hjärnan som vinner den kampen.

Freja Håkansson är årets tandläkarstudent i Göteborg.

”Freja omsätter väl de teoretiska kunskaperna i det praktiska arbetet. Hon uppvisar ett mycket gott patientomhändertagande där hon alltid arbetar väl förberedd, med ett strukturerat arbetssätt och självständigt. Hon uppvisar vidare ett mycket fint bemötande av både patienter, kollegor som personal”, står det i prismotiveringen.

Hur känns det att få priset?
– Det känns överraskande, jätteroligt och som en stor ära att få motta årets pris, säger Freja Håkansson.

Varför tror du att du får priset?
– Det är svårt att säga eftersom det finns många duktiga studenter här. Kanske för att jag under hela studietiden har varit påläst, men öppen för och nyfiken på mer kunskap. Utöver det akademiska tror jag att mitt omhändertagande, min medkänsla för och mitt bemötande av patienter och personal har blivit uppskattat.

Vad ska du göra med pengarna?
– En del av pengarna vill jag använda till att göra något roligt med tillsammans med familj och vänner för att fira att jag tar examen. Resten vill jag spara och investera i min framtida karriär, kanske på en intressant kurs eller dylikt.

Linda Liljeblad är årets tandläkarstudent på Karolinska institutet.

Det motiveras så här:
”Linda har under sin utbildning visat prov på att kunna tillämpa teoretiska och kliniska kunskaper på ett synnerligen moget och omdömesgillt sätt. Hon har en utomordentlig förmåga till självständig reflektion och ställningstagande i sina patientbehandlingar som hon genomför med stor ansvarskänsla, empati och klinisk skicklighet. Linda tar varje tillfälle till att lära sig mer och kommunicerar med all personal och alla patienter på ett föredömligt och ödmjukt sätt.”

Hur känns det att få priset?
– Det känns naturligtvis väldigt hedrande och roligt att just mitt engagemang och stora intresse för odontologin uppmärksammats! Mycket är tack vare många duktiga och upplyftande lärare, säger Linda Liljeblad.

Varför tror du att du får priset?
– Jag hoppas att jag får priset på grund av min glädje i att möta patienter och min vilja att med en god teoretisk bakgrund alltid ha som mål att utföra en så kvalitativ behandling som möjligt. Jag tror att det märks att jag försöker se hela människan och att jag tycker den kliniska precisionen är fantastiskt rolig och utvecklande.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag ser fram emot en härlig resa efter examen, så snart det blir läge!

Prisceremonin blir digital
Coronapandemin sätter stopp för den vanliga prisutdelningen. Årets odontologiska riksstämma blir digital och årets studenter kommer också att uppmärksammas digitalt i samband med invigningen.

Läs mer om tidigare pristagare i artikeln ”Här är årets studenter genom tiderna”.

FAKTA – Dentatuspriset

* Dentatuspriset har delats ut till en tandläkarstudent från varje utbildningsort i Sverige årligen sedan 1989.

* Bakom priset ligger företaget Dentatus, som tillverkar dentala produkter.

* I år har priset fått ett nytt namn: ”The Bernard Weissman/Dentatus Student Achievement Award”. Det sker för att hedra minnet av företagets tidigare ägare Bernard Weissman, som gick bort i våras.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.
11 nov 2020

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
10 nov 2020

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?
10 nov 2020

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.
9 nov 2020

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.
9 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch